Barbecueën met ALDI: lekker bakken en grillen

Wanneer het kwik boven de 20 graden stijgt, is het tijd om de tuin in te trekken en de barbecue van stal te halen. Heb jij er ook zo veel zin in? Ontdek hier dan onze grilltips, eenvoudige recepten en wijnsuggesties die jouw barbecue nog heerlijker maken.

Barbecuevlees

Lekker bakken en grillen

Waar rook is, is er vers vlees van ALDI! Zit je op hete kolen om je rooster vol te leggen met balletjesbrochettes, merguezworsten en kippenboutjes? Kom dan tijdens de zomer langs in je ALDI-supermarkt en maak je buren jaloers met die heerlijke geur!

Barbecuetips en -weetjes

Wat is het verschil tussen barbecueën met houtskool, gas of elektriciteit?
Verschil tussen houtskool en briketten

Barbecueën met houtskool of briketten is het moeilijkst maar geeft wel de meeste voldoening. Eenmaal je vuur maken (check onze tips om een houtskoolbarbecue aan te steken) en spelen met de temperatuur onder de knie hebt, kan je de lekkerste stukken vlees maken met een lekkere rooksmaak.

Gasbarbecues warmen snel op. Bovendien gril je met echte vlammen, zoals het eigenlijk hoort bij een barbecue. Je moet natuurlijk wel met gasflessen sleuren en die wegen iets zwaarder dan zakken houtskool.

Elektrische barbecues zijn het makkelijkst om mee te grillen. Je hoeft ze enkel in het stopcontact te steken en na enkele minuten kan je al aan de slag met je kippenboutjes en steaks. Deze toestellen zijn meestal ook kleiner – ideaal als je in een appartement met balkon woont, maar minder geschikt wanneer je een tuin hebt … tenzij je niet zo handig bent met houtskool of gasflessen.

8 tips om veilig te barbecueën

Barbecueën is elke keer weer een feest, maar een ongeluk is snel gebeurd. Met deze tips hou je het veilig:

Veilig barbecueën
 • zorg dat je barbecue op een vlakke ondergrond staat zodat hij niet kan omvallen
 • zet je toestel niet in de buurt van brandbare voorwerpen (partytent, droge struiken, loungezetel …) want er vliegen vaak vonkjes in het rond
 • zet een brandblusser of emmer zand klaar om het vuur snel te doven bij problemen
 • gebruik geen vloeibare stoffen zoals benzine of spiritus om het vuur te starten en aan te wakkeren, want die veroorzaken gevaarlijke steekvlammen
 • doe beschermende kledij zoals een schort en handschoenen aan
 • werk altijd met een tang in plaats van een vork, wanneer je in vlees prikt komt er vaak opspattend vet vrij
 • hou kinderen en huisdieren ook na het barbecueën uit de buurt want de kolen blijven nog lang heet
 • nog beter is om de barbecue voorzichtig te doven met zand of water

Ondanks alles toch een brandwonde opgelopen? Hou de plek meteen onder lauw, stromend water en dat minimum 20 minuten lang. Contacteer de hulpdiensten als de plek groter is dan een hand. Voor kleinere brandwonden kan je terecht bij je huisarts.

Wat heb je nodig om te barbecueën?
Boodschappenlijstje: check! Ook handig:
• kolen of kokosbriketten • pizzasteen om verse pizza, koekjes of broodjes op de barbecue te maken
• aanmaakblokjes • aluminium bakjes om vettig of gemarineerd vlees in te bakken
• vleestang • aluminiumfolie voor gepofte aardappelen of papillotten
• schort en barbecuehandschoen • klemrooster om vis te grillen en makkelijk om te draaien
• 4 stukken vers vlees/vis/vegetarisch per volwassene, 2 stukken per kind • kolenstarter om je kolen snel heet te krijgen
• groenten, fruit en andere ingrediënten voor salades  
• vers stokbrood  
• kruidenboter  
• (barbecue)kruiden  
• sauzen  
• fruit, marshmallows en chocolade voor het dessert  
• drank  

Hou onze aanbiedingen in de gaten, want er staan tijdens het barbecueseizoen regelmatig accessoires voor je barbecue in. Wil je geen enkele aanbieding missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Hoe steek je een houtskoolbarbecue aan?
Houtskoolbarbecue aansteken

Met aanmaakblokjes is je barbecue klaar om te grillen in 30 minuten

 1. Bedek het bodemrooster eerst met een laag houtskool of briketten. Heeft je toestel ventilatiegaten? Zet die dan helemaal open.
 2. Leg diep tussen de kolen ongeveer 4 aanmaakblokjes voor een barbecue van normale grootte.
 3. Steek de blokjes aan met een lange lucifer tot er een vlam ontstaat. Stapel de kolen als een toren rond de vlam zonder het vuur te doven. Doe dit voor de veiligheid met een tang.
 4. Laat het vuur zijn werk doen voor 20 minuten. Je barbecue is klaar wanneer de kolen roodgloeiend zijn.
kolenstarter

Met een kolenstarter is je barbecue klaar om te grillen in 15 minuten.

 1. Leg 4 aanmaakblokjes op het bodemrooster van je barbecue en steek ze aan met een lucifer tot er een vlam ontstaat.
 2. Vul de kolenstarter bijna volledig met houtskool of briketten en plaats boven de aanmaakblokjes.
 3. Wacht tot de vlammen de bovenste kolen bereiken. Door de vorm van de koker is de luchtcirculatie optimaal en duurt dit maar 10 à 15 minuten.
 4. De kolen zijn klaar wanneer de randjes wit zijn. Doe een barbecuehandschoen aan en giet de kolen voorzichtig uit over het bodemrooster.
Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?
Verschil tussen houtskool en briketten

Houtskool is verkoold hout en:

 • wordt snel heet
 • wordt heter dan briketten, ideaal als je bijvoorbeeld pizza op de barbecue wil bakken
 • brandt gelijkmatig

De houtskool van ALDI is bovendien duurzaam. We werken samen met de Forest Stewardship Council (FSC®) aan duurzame houtskoolprojecten in Namibië. Daarbij wordt houtskool gewonnen uit takken van woekerende struiken. Door deze takken te gebruiken vermijden we het kappen van beschermde bomen.

briketten

Briketten zijn gemalen stukken houtskool vermengd met een bindmiddel. Ze:

 • ontvlammen trager
 • branden langer, wat ideaal is om bijvoorbeeld pulled pork te maken of dikke steaks te bakken
 • branden gelijkmatiger omdat ze allemaal dezelfde vorm hebben

Ook onze briketten zijn duurzaam. Ze worden gemaakt van kokosnootschalen, die overblijven na de productie van kokosmelk en -olie. Er hoeven dus geen bomen voor gekapt te worden. Bovendien zorgen ze ook voor minder rook, vlammen en as. Lees hier meer over onze duurzame initiatieven.

Welke brandstof je het best gebruikt, hangt af van je grill. Houtskool is ideaal voor open barbecues. Eigenaars van een toestel mét deksel en koks die meer willen bakken dan een kippenboutje, zijn beter gebaat bij briketten. Wat je ook kiest, je kan altijd bij ons terecht want beide producten zitten in ons zomerassortiment

5 tips om te barbecueën voor vegetariërs

Tips om te barbecueën voor vegetariërs

Als vegetariër of flexitariër zit je natuurlijk ook elke lente op hete kolen om je barbecuetoestel van onder het tuinhuisstof te halen. Groot gelijk, want verse groenten en vegetarische producten zijn minstens even lekker als gebakken vlees!

Vegetarisch barbecueën

Groenten à volonté
Zachte groenten zoals tomaten, paprika’s en aubergines zijn geweldig lekker op de barbecue. Hardere groenten, zoals wortelen en groene asperges, kook je beter eerst enkele minuten zodat je ze niet te lang hoeft te grillen. Meer tips over groenten bij de barbecue, vind je hier.

Marinades en sauzen voor extra veel smaak
Met marinades en sauzen maak je je groentegerechten bovendien nog lekkerder. Op onze receptenpagina vind je onder andere de bereidingen voor kruidige tomatensalsa, basilicum-citrusmayonaise en meer.

Salades die vullen
Minder of geen vlees? Da’s ook meer plaats op tafel voor salades! Couscous, bulgur, Griekse pasta, rijst … Met ons assortiment rijst en pasta en onze originele recepten zal je zeker voldaan van tafel gaan.

Vegetarisch barbecueën

Vegetarische en veganistische alternatieven
Nu we het toch over ons aanbod hebben: ken je onze vegetarische en veganistische producten al? Vervang het vlees in je favoriete barbecuegerechten door veganistische balletjes, biotofoe of een groenteburger voor een even lekkere maaltijd. Nog een voordeel: je hoeft deze producten veel minder lang te grillen dan satés en ribbetjes. Bekijk zeker de baktijden op de verpakking zodat ze niet uitdrogen.

Say cheese
Ook liefhebbers van kazen komen tijdens een vegetarische barbecue aan hun trekken. Zet bijvoorbeeld eens onze camembert met houten doosje op je rooster tot de kaas zacht is (zorg wel dat de vlammen het doosje niet kunnen raken). Lekker om brood in te doppen bij het aperitief! Mozzarella en fetakaas kan je dan weer toevoegen aan een papillot met verse groenten.

6 tips om te barbecueën met kinderen

Ook de allerkleinsten beginnen te watertanden wanneer mama of papa het barbecuetoestel uit het tuinhuis haalt. Maak het voor hen extra leuk:

Barrbecueën met kinderen
 • kinderen zijn de ideale hulpjes bij de voorbereiding van je barbecue: aardappelen in aluminiumfolie wikkelen, spiesjes maken, groenten snijden voor in de salade … Er is genoeg te doen en ze helpen graag!
 • zelfgemaakte satés zijn trouwens de geknipte oplossing als je je kind nieuwe groenten wil laten proeven
 • een andere manier om groentjes aantrekkelijk te maken: tover hun bord om in een lekkere tekening! Bekijk het recept voor grillfakkels met maïs-tomatenslaatje en cocktailsaus of gekruide worsten met komkommer en koude aardappelsalade voor inspiratie
 • heb je een kleintje dat nog niet zo oud is? Zorg dan dat het vlees zeker goed doorbakken is en schraap overtollig vet weg
 • ben je fan van marinades? Let er dan wel op dat het niet te pikant wordt voor de kleinste tafelgenootjes
 • een dessert mag natuurlijk niet ontbreken. Probeer eens spiesjes met gegrild vers fruit. Zoet als snoep maar veel gezonder!
Hoe barbecue je gezond?

Een evenwichtig eetpatroon is belangrijk, maar af en toe mag je wel eens zondigen. Zeker op een zomerse barbecuedag! Wil je het grillen wat gezonder aanpakken, maar toch evenveel genieten? Dan hebben we enkele tips voor je in petto:

Gezond barbecueën
 • kies vooral voor mager vers vlees zoals gevogelte
 • geef de voorkeur aan onbewerkt vlees, dus een kippenbil zonder vel in plaats van gemarineerde kippenbouten
 • als je je vlees toch wil marineren, dompel het dan niet onder in de saus maar wrijf het ermee in
 • van alle soorten gehakt bevat kippengehakt het minste vet
 • snijd vlees in kleinere stukken zodat het makkelijker is om met mate te eten
 • neem ook eens een kijkje naar onze tips voor een vegetarische barbecue
 • ook vis en zeevruchten zijn gezond, op voorwaarde dat ze niet gepaneerd zijn
 • maak vis klaar in een papillot, zodat je geen vetstoffen hoeft te gebruiken en de voedingswaarde beter is
 • zorg voor veel gezonde salades en groenten zodat je verzadigd bent
 • maak zelf je sauzen, zoals yoghurtsaus in plaats van mayonaise
 • sluit je barbecue af met gegrild fruit of een frisse fruitsalade

  In de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je meer informatie over gezonde voedingswaren.
Hoe maak je je barbecuerooster het beste schoon?

Ben je gek van barbecueën maar niet van al dat schrobben nadien? Met deze tips is je rooster in geen tijd weer proper!

Barbecuerooster schoonmaken
 • ga na het grillen met een halve citroen of ui over alle spijlen van je nog warme rooster om het meeste vuil te verwijderen. Was hem daarna af met water en afwasmiddel
 • of leg je afgekoelde rooster een nachtje in het gras. Dankzij de ochtenddauw worden bakrestjes zacht en wrijf je ze er makkelijker af
 • als je geen gras hebt, kan je het rooster ook in een natte krant wikkelen en een nachtje laten rusten
 • hardnekkige restjes krijg je eraf met een prop aluminiumfolie. Was je rooster daarna wel af in een sopje met afwasmiddel

Een handige tip wanneer je nog moet beginnen met grillen: smeer je rooster eerst in met olijfolie, dan blijft vlees minder snel plakken tijdens het bakken en heb je nadien sowieso minder opkuiswerk.

De beste BBQ-wijnen onder de 5 euro

rose

Weet je exact welk vlees je op de grill gaat leggen, maar twijfel je over de wijn ? Dan ben je niet alleen. Dankzij onderstaande tips schenk je je gasten altijd het juiste glas wijn bij de BBQ. En met onze vijf betaalbare suggesties verbrand je je alvast niet aan de rekening. Ze werden geselecteerd door onze wijnexperte Lieve, dus kwaliteit verzekerd!

Moet ik rode of witte wijn serveren bij een BBQ?

Alles hangt af van het gerecht en van het soort wijn dat je graag drinkt.

Bij rood vlees zoals ribbetjes en steak, schenk je best een kruidige en krachtige rode wijn, zoals de AOC Côtes du Rhône. Gegrild vlees heeft een uitgesproken en typische smaak, zeker als het goed gekruid of gemarineerd is. Bij stevige barbecuegerechten hoort dus een stevige wijn.

Leg je vis of gevogelte op de grill, dan is een volle witte wijn een goeie keuze. Qua druivensoort sla je met chardonnay nooit de bal mis.

Ben je vooral fan van rosé, kies dan bij voorkeur een droge en fruitige soort. Dat zijn roséwijnen die de intense smaak van het vlees aankunnen. Echte krachtpatsers!

5 BBQ-wijnen onder de 5 euro

Onze wijnexperte Lieve zet de theorie om in de praktijk. Wie dacht dat je voor lekkere wijn veel geld moest neertellen, zal ongetwijfeld versteld staan van haar suggesties.

 • AOC Côtes du Rhône: een kruidige rode wijn en de perfecte compagnon bij de rokerige smaak van je favoriete BBQ-vlees
 • Señorio de Fitero Roble: kersenrode wijn met aroma’s van rood fruit en zuiderse kruiden. Onze slimme suggestie: verras je gasten en pair deze wijn met een stukje Ierse dunne lende.
 • Chardonnay ‘Terre de Brume’: vol en fruitig, ideaal bij vis of kip op de barbecue.
 • Côtes du Roussillon ‘Terre de brume’: Deze is altijd een schot in de roos. Hij past bij gegrilde vis, schaal- en schelpdieren en alle soorten gemarineerd vlees op de barbecue
 • Siciliaanse witte wijn: lekker bij vis en zelfs vegetarische gerechten. Want het hoeft niet altijd vlees te zijn. Ontdek hier hoe je van groenten de sterren van de barbecue maakt.
AOC Côtes du Rhône
2.99
75 cl 3.99/l
AOC Côtes du Rhône
AOC Côtes du Rhône
Chardonnay 'Terre de Brume'
3.99
75 cl 5.32/l
Chardonnay 'Terre de Brume'
Chardonnay 'Terre de Brume'
Côtes du Roussillon 'Terre de Brume'
3.99
75 cl 5.32/l
Côtes du Roussillon 'Terre de Brume'
Côtes du Roussillon 'Terre de Brume'
Siciliaanse witte wijn
4.99
75 cl 6.65/l
BALLATURI® Siciliaanse witte wijn
Siciliaanse witte wijn

Hoe kies ik een wijn die past bij mijn persoonlijke smaak en budget?

Wil je nog persoonlijker advies? Daar hebben we iets op gevonden! Onze huissommelier John Van De Walle heeft een neus voor heerlijke combinaties. Hij goot zijn professionele advies voor jou in een online wijnwijzer.

Drink je liever rood, wit of rosé? Leg je straks vlees of vis op de barbecue? En wat mag het kosten? Krijg in 1-2-3 de beste suggestie op je scherm.

Surf snel naar aldiwijnwijzer.be.

Barbecuerecepten om duimen en vingers bij af te likken

Met onze makkelijke recepten worden zelfs de voorbereidingen voor je barbecue een feest!

Fijne kipspiesjes met pikante dipsaus
15 min.

Fijne kipspiesjes met pikante dipsaus

20 min.

Gegrilde zalmpita met guacamoledipsaus

35 min.

Pastasalade met pestodressing

40 min.

Spareribs met een frisse groene salade en gekruide aardappeltjes

20 min.

Gegrilde maïskolf met pittige dip

Ontdek meer lekkers in ons assortiment

Zomerassortiment

Ons zomerassortiment

Zomer bij ALDI, dat is lekker tafelen tot de zon ondergaat … of zelfs langer. Wanneer je van deze lekkernijen proeft, verlies je de tijd helemaal uit het oog!

Ontdek ons tijdelijke assortiment
Vers fruit

Ons verse fruit

We gaan voor puur natuur. Daarom blijft ons aanbod biologisch, lokaal geteeld en seizoensgebonden fruit groeien. Zo kan jij genieten van superverse en steeds vaker duurzame lekkernijen. Wist je bovendien dat we alsmaar meer fruit per stuk verkopen?

Meer over ons verse fruit
Verse groenten

Onze verse groenten

Bio, lokaal geteeld, seizoensgebonden … Ons assortiment groenten is lekker uitgebreid en wordt steeds duurzamer. Zo is de keuze voor gezond nóg makkelijker.

Meer over onze verse groenten
Verse broodjes

Onze ovenverse broodjes

Bij ons vind je elke dag ovenverse broodjes. Zo zorgen we dat er bij jou thuis altijd kwaliteit op de plank ligt.

Meer over onze verse broodjes

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
 • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
 • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
 • Vul minstens alle velden met een * in.
 • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
 • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch