Interview John Van De Walle, huissommelier bij ALDI

"Mijn uitdaging als wijninkoper? Binnen verschillende prijscategorieën steeds de beste wijn vinden."

“De passie voor wijn zit in mijn DNA.” Onze huissommelier John Van De Walle blikt nostalgisch terug op het begin van zijn interesse in de wijnwereld. “Mijn ouders en grootouders zijn/waren grote wijnliefhebbers en hadden altijd een grote variatie aan wijn in huis. Zo werd mijn interesse constant aangewakkerd en getriggerd.”

wijnproeven

Niet zomaar een interesse

John is duidelijk gepassioneerd door zijn vak. Hij legt ons uit dat de kunst van goede wijn heel complex is. “Het is een subtiel samenspel tussen veel factoren: zuren, fruitigheid, tannines, enzovoort. Vroeger draaide ik ook al eens met mijn ogen wanneer een expert het had over een hint van chocolade of banaan, maar precies die onderliggende aroma’s bepalen of we een wijn lekker vinden of niet. Dat heeft me altijd geïnteresseerd en daarom ben ik ook blij dat ik me bij ALDI kon omscholen tot sommelier-conseil. Niet via een eenmalige workshop, maar wel tijdens een volwaardige opleiding van drie jaar.”

wijnflessen

Slimme selectie

Bij ALDI vind je een eerder beperkt wijnaanbod, maar dat is een heel bewuste keuze. “Je vindt 55 verschillende soorten in ons vast assortiment”, gaat John verder. “Mijn uitdaging als wijninkoper? Binnen verschillende prijscategorieën steeds de beste wijn vinden. Ik maak samen met mijn collega’s op voorhand een slimme en doordachte selectie. Het enige dat je als klant moet doen, is beslissen welk budget je wil spenderen.”

Daarnaast luisteren we natuurlijk steeds naar jouw voorkeuren en breiden het assortiment daarom geregeld tijdelijk uit. “In de lente en de zomer kan je bij ons steevast enkele extra soorten frisse wijn vinden. Ze zijn soepel en fruitig, waardoor ze beter passen bij de lichtere gerechten waar we dit seizoen zo dol op zijn: een recept met vis, gevogelte of met scampi, bijvoorbeeld.”

“In de winter eten we uiteraard anders. Tijdens de eindejaarsperiode vind je meer complexe wijnen in onze rekken, die heerlijk smaken bij rijkere gerechten zoals fondue, een stoofpotje van wild of een gebraad met saus en kroketjes.”

Die voeling met foodpairing leer je niet zomaar. “Ik had in mijn jeugd ook het geluk om vaak op restaurant te gaan en dan kom je toch in aanraking met een breed scala aan wijnen. Al die smaken, geuren en kleuren, die bovendien telkens gekoppeld werden aan het gerecht op het menu... Op restaurant steek je heel wat op wat foodpairing betreft. Het is een expertise die je niet volledig uit de boeken kan halen.”

wijngaard

Sterke partnerships

Kwalitatieve wijn begint natuurlijk bij uitstekende leveranciers. ALDI staat bekend als betrouwbare partner en we onderhouden ook langetermijnrelaties met onze leveranciers. “We werken vaak al jaren constructief met hen samen”, vertelt John. “Dat zorgt ervoor dat zij ALDI meer dan goed kennen en weten waaraan ze moeten voldoen. We wéten dus dat we van hen kwaliteitsproducten krijgen. Achter elke wijn in onze rekken, schuilt een leverancier die gerespecteerd wordt in de wijnwereld.”

We werken niet alleen met grote, maar ook met relatief kleine wijnleveranciers samen. Ook dat is een bewuste keuze. “De grote hebben een goed zicht op wat er beweegt in de wereld van de wijn, terwijl de kleine zeer goed weten wat er gesmaakt wordt in bijvoorbeeld de horeca,” legt John uit. Een ideale mix! Met hun hulp zetten we die wijnen in de winkel die jij thuis aan tafel wil schenken.

blinde wijn test

Proeven, proeven en nog eens proeven

De wijnen die de leveranciers aan ALDI voorstellen, worden blind geproefd. “En we proeven veel, heel veel. Voor elke wijnsoort die je in de winkel vindt, werden er soms wel tientallen geproefd! Daarna pas komt de prijs ter sprake,” zegt John.

“De wijnen die het beste scoren, kopen we aan. Dat is niet noodzakelijk de goedkoopste binnen de categorie. Soms is het meteen duidelijk, andere keren wordt er stevig gediscussieerd over de top drie,” lacht John. “Zo maken we het onszelf niet gemakkelijk, maar op lange termijn loont het. Wanneer ik zie dat een wijn niet alleen goed verkoopt maar het ook steeds beter doet, ben ik enorm trots. Dan weet je dat mensen terugkomen voor een bepaalde fles.”

Om je kwaliteit te verzekeren, gaan we bij ALDI telkens dat stapje verder. “Eens we een definitieve wijn gekozen hebben na de blind tasting, wordt hij opgestuurd naar een onafhankelijk labo. Daar wordt de wijn onderworpen aan een nieuwe reeks testen, waaruit een uniek wijnpaspoort voortvloeit. Zeg maar, het geboortekaartje van onze wijn.”

En daar stopt het niet, want we willen dat de kwaliteit ook hoog blijft. Daarom voeren we op aangekondigde of onaangekondigde momenten controles uit. John legt uit hoe dat gaat. “We kopen dan willekeurig een bepaalde wijnfles in één van onze winkels. Op die manier zal de leverancier nooit weten waar, wanneer en welk product we onder de loep nemen. Die wijn zal op dat moment opnieuw een labotest ondergaan, waarvan de resultaten moeten beantwoorden aan die van het oorspronkelijke ‘geboortekaartje’.”

John’s favoriet voor een zonnige dag

John verklapt met welke wijn hij het liefst geniet van de zon. “De Alpes de Haute Provence IGP! Deze roséwijn is met zijn aroma’s van rood fruit en zijn florale toetsen ideaal als aperitief, bij een salade of bij gegrild vlees. Kortom, de perfecte wijn voor een terrasje of een gezellige barbecue. Daar kan ik extra van genieten!”

huissommelier ALDI

Onze wijnwijzer al geprobeerd?

Ons uitgebreide assortiment is hét bewijs dat een lekkere wijn niet duur hoeft te zijn. Van Italiaanse rosé tot Zuid-Afrikaanse chardonnay, er is voor elk wat wils. En de prijs? Die zorgt voor een aangename afdronk. Maar hoe vind je nu de juiste fles die jouw gerecht naar een hoger niveau tilt?  

Onze huissommelier John Van De Walle heeft een neus voor heerlijke combinaties. Dankzij zijn ervaring als wijninkoper bij ALDI en een volwaardige opleiding tot sommelier-conseil, is hij de expert bij uitstek. Hij heeft zijn professionele advies voor jou in een online wijnwijzer gegoten. 

De wijnwijzer gebruiken om de juiste keuze te maken, dat bespaart je tijd. Je hoeft namelijk niet meer te vergelijken of te twijfelen in de winkel. Dat is slim! 

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch