Doe de veenbessen in een kookpot en meng met de suiker en 2 eetlepels water.
Laat 5 minuten pruttelen.
Voeg meer suiker toe voor een zoetere veenbessenvulling.
Verdeel de veenbessen in een ijsblokjesvorm en zet een nacht in de diepvries.
Dat is makkelijker om de ballen te maken.
Ontdooi de kippenborstfilets.
Pel de rode ui en hak fijn.
Stoof de rode ui gaar in 1 eetlepel boter op een zacht vuur.
Pel de knoflook en snijd in grove stukken. Spoel de rozemarijn.
Snijd de kipfilet in grove stukken en mix met de rode ui, de knoflook, flink wat peper en zout, de verse rozemarijn en het paprikapoeder in de blender tot gehakt.
Doe het kippengehakt in een kom met het ei.
Meng en roer er tenslotte ook de bloem onder voor een stevig en smeuïg gehakt.
Zet minstens 1 uur in de koelkast.
Je kan het kippengehakt ook de dag voordien maken en bewaren in de koelkast.
Verdeel het brood in grove stukken en hak in de blender tot broodkruim waar je straks de ballen door wentelt.
Verwarm je oven voor op 180 °C en bedek je bakplaat met bakpapier.
Neem een grote eetlepel van het gehakt in je hand en druk plat.
Leg in het midden een veenbessenijsblokje en vorm dit mooi in tot een bal.
Rol de bal door het broodkruim en leg op de bakplaat.
Doe zo verder tot al het gehakt is opgebruikt.
Bak de gehaktballen voor het serveren 20 minuten in de oven.
Puree van zoete aardappel
Verwarm de oven voor op 220 °C en bedek de bakplaat met bakpapier.
Was de zoete aardappelen grondig.
Halveer de 4 zoete aardappelen en rooster ze ongeveer 30 minuten tot ze zacht zijn.
Doe 2 eetlepels boter en 2 eetlepels olijfolie samen met 3 eetlepels water in een pan.
Doe de uien erbij en laat gedurende een uur traag karamelliseren op een zacht vuur.
Rooster de pecannoten 5 minuten op een gemiddeld vuur en hou ze goed in de gaten!
Meng geregeld zodat ze niet aanbranden.
Laat afkoelen en hak ¾ van de noten fijn in de blender.
Doe 3 eetlepels boter in een pannetje.
Laat pruttelen tot je een lichtbruine boter krijgt die een heerlijke koekjesgeur afgeeft (beurre noisette).
Let op dat de boter niet verbrandt!
Haal de zoete aardappelen uit de oven en verwijder de schil.
Pureer de zoete aardappel samen met 120 ml melk, de fijngehakte pecannoten en de beurre noisette.
Meng er de gekarameliseerde ui door en werk af met enkele geroosterde pecannoten.
Verwarm je oven voor op 220 °C en bedek de bakplaat met bakpapier.
Schil de zoete aardappel en de aardappel en snijd in plakken van enkele mm dik.
Steek met een vormpje sterretjes uit. Bestrijk met 2 eetlepels olijfolie en kruid af met peper en zout.
Rooster de sterretjes 12 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Doe een royale schep puree op elk bord.
Dresseer er een gehaktbal bovenop.
Werk het bord af met de sterretjes en serveer aan de kidstafel!