Onze strijd tegen voedselverspilling

Hoe we voedselverspilling zo veel mogelijk vermijden

Voedselverlies

Jaarlijks belanden miljoenen tonnen voedsel gewoon in de vuilnisbak omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is of we producten laten bederven. Dat betekent niet alleen dat we waardevolle grondstoffen verspillen, maar ook dat we nodeloos veel CO2 produceren.

 

Daarom vinden we het enorm belangrijk om verantwoord om te gaan met levensmiddelen en voedselverspilling zo veel mogelijk te beperken. Niet alleen in onze winkels, maar ook bij jou thuis.

Klik op de link hieronder om de YouTube-video te activeren. Na activering worden gegevens doorgegeven aan YouTube.

video

Minder voedselverspilling, meer steun voor mensen in nood

Wist je dat ALDI een nauwe samenwerking heeft met de Voedselbanken? Ondanks ons slimme bestelsysteem dat de hoeveelheid producten goed inschat, zijn overschotten jammer genoeg onvermijdelijk. Toch is voedsel dat niet meer verkocht mag worden vaak nog perfect eetbaar. Zonde om weg te gooien! Dankzij onze samenwerking met de Voedselbanken verminderen we voedselverspilling én steunen we mensen die het moeilijk hebben.

Onze inspanningen

363

363 ALDI-winkels werken reeds samen met de Voedselbanken of andere caritatieve instellingen om voedselverlies te vermijden.

Dit is 79% van alle ALDI-winkels. We willen dat al onze winkels voedseloverschotten aanbieden aan verenigingen die voedselhulp bieden aan minderbedeelden.

We willen voedselverlies bij onze klanten verminderen door hen te sensibiliseren.

In onze communicatiekanalen - zoals de folder, de website, social media – delen we regelmatig tips & tricks om voedselverlies tegen te gaan.

Interessante bijlagen

Op weg richting minder voedselverspilling

Voedselverspilling vermijden in de winkel

voedselverspilling vermijden

Voedselverlies beperken begint eerst en vooral in onze eigen winkels en bij een nauwkeurige planning van onze voorraden. We sturen onze leveringen elke dag bij, waardoor we ervoor zorgen dat er niet meer geleverd wordt dan nodig is.

Producten die hun houdbaarheidsdatum naderen, leggen we bovendien in speciale snelverkoopboxen en bieden we aan met een korting van -30%. Deze voedingswaren kunnen niet lang meer bewaard worden, maar zijn natuurlijk nog van perfecte kwaliteit.

Ook onze verpakkingen spelen een belangrijke rol bij het beperken van voedselverspilling. Verpakkingen dienen in eerste instantie om onze producten te beschermen zodat ze langer houdbaar blijven. Voor elk product zoeken we de optimale verpakking. Soms wil dat zeggen: geen verpakking. We verkopen bijvoorbeeld steeds meer losse groenten en los fruit, zodat onze klanten zelf kunnen kiezen hoeveel stuks ze willen kopen en niet met overschotten zitten nadat ze een maaltijd bereid hebben.

Voedseloverschotten schenken

Voedseloverschotten schenken

Ondanks deze maatregelen lukt het niet altijd om al onze artikelen te verkopen tegen de houdbaarheidsdatum. Producten die nog perfect geschikt zijn voor consumptie, proberen we zo veel mogelijk te schenken aan organisaties die hulp bieden aan minderbedeelden. Daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met de Voedselbanken.

Daarbovenop vriezen we sinds 2020 ook voedseloverschotten in. Artikelen met een naderende houdbaarheidsdatum moeten doorgaans snel verdeeld worden aan mensen die het minder breed hebben. Door de producten in te vriezen blijven ze langer houdbaar en komt er nog meer voedsel terecht bij zij die het het hardst nodig hebben.

Biogas maken

Producten die niet meer houdbaar en ook niet meer consumeerbaar zijn, worden opgehaald door externe organisaties die er biogas van maken. Biogas ontstaat door een gistingsproces van onder meer natuurlijk afval zoals groenten en fruit. Biogas is een duurzame energiebron omdat het een biologische oorsprong heeft. Het is CO2-neutraal en helpt zo om het broeikaseffect te verminderen.

Onze klanten sensibiliseren

Ook thuis gaat er heel wat voedsel verloren. Meer dan de helft van alle levensmiddelen die verspild worden, belandt thuis in de vuilnisbak. Daarom proberen we onze klanten te stimuleren en te sensibiliseren via communicatieboodschappen. Een praktische tip om thuis voedselverlies tegen te gaan? Let goed op de houdbaarheidsdatum! Er kunnen twee soorten data op de verpakking staan: Ten minste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT).

voedselverspilling

Zet met ons nog meer stappen richting maatschappelijke betrokkenheid

Onze visie op evenwichtige voeding

Onze visie op evenwichtige voeding

Bij ALDI zorgen we ervoor dat iedereen gezond en evenwichtig kan eten. Kijk hier hoe we dit doen.

Meer
Gezondere en evenwichtigere producten

Gezondere en evenwichtigere producten

Eet gezonder dankzij de voedingswijzers en Nutri-Scores op onze producten. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.

Meer
Het visinkoopbeleid van ALDI België

Duurzaam inkoopbeleid voor vis en zeevruchten

Als consument heb je het recht om te weten waar de vis die je bij ALDI koopt vandaan komt. Samen gaan we voor meer duurzaamheid.

Meer
Fairtrade-producten

Fairtrade

Als Fairtrade-winkelier steunt ALDI eerlijke handel en helpen we het leven van producenten te verbeteren.

Meer
Vandaag voor morgen

Bij de productie, de verwerking en het transport van onze producten hebben we steeds aandacht voor onze impact op de natuur, de mens en de maatschappij. We nemen als bedrijf onze verantwoordelijkheid op en zijn dagelijks bezig met thema’s als milieuvriendelijkheid, faire arbeidsvoorwaarden, gezonde voeding en duurzame verpakkingen.

Want vandaag gaan we voor een betere toekomst. Vandaag gaan we voor morgen.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch