Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Bij ALDI hebben we aandacht voor de natuur. Daarom maken we niet alleen onze producten milieuvriendelijker, maar kijken we ook of we onze verpakkingen tot een minimum kunnen beperken. Zo vind je in onze winkelrekken steeds meer losse groenten en los fruit, waarmee we gemiddeld 3,8 ton plastic en 8,5 ton karton per maand besparen.

 

Verpakkingen zijn vaak nodig om de versheid van producten te garanderen of ze voldoende te beschermen. In dat geval kiezen we steeds voor de best recycleerbare verpakkingen of verpakkingen uit gerecycleerde materialen zoals gerecycleerd karton of pet. Bij het verduurzamen van onze wattenstaafjes ruilden we bijvoorbeeld ook de plastic verpakking in voor een doosje uit gecertificeerd karton. Op die manier besparen we jaarlijks 39 ton plastic.

Onze doelstellingen

Pijler 1: vermijden

 • Tegen eind 2024 verminderen we het totale gewicht van de productverpakkingen van onze eigenmerken uit het vaste assortiment met 10% (ten opzichte van 2015).

  > stand van zaken: al 7% minder
 • Om het aanbod onverpakte groenten en fruit uit te breiden, optimaliseren we onze verpakkingen of reduceren we ze tot een minimum.

  > stand van zaken: gemiddeld besparen we hiermee 3,8 ton plastic en 8,5 ton karton per maand

Pijler 2: hergebruiken

 • Ons assortiment herbruikbare alternatieven voor plastic draagtassen blijven we vernieuwen en uitbreiden.

  > stand van zaken: onze tassen zijn 100% herbruikbaar (besparing van 268 ton plastic per jaar)
 • We zetten wegwerpproducten (artikelen voor eenmalig gebruik uit plastic of andere materialen) om naar milieuvriendelijkere materialen of herbruikbare varianten. Waar (nog) geen vervanging mogelijk is, onderzoeken we toekomstige mogelijkheden.

Pijler 3: recyclen

 • Tegen eind 2022 is 99% van de eigenmerkproductverpakkingen uit ons vaste assortiment recycleerbaar. Als er geen recyclagemogelijkheden zijn, zoeken we met leveranciers en producenten naar duurzame oplossingen.

  > stand van zaken: 97,5%
 • Tegen eind 2020 bestaat 100% van onze eigenmerkverpakkingen op basis van papier of karton uit ons vaste assortiment uit duurzaam gecertificeerde (FSC of PEFC) of gerecycleerde materialen.

  > stand van zaken: 94%
 • Tegen eind 2020 bestaat 100% van de eigenmerkverpakkingen van onze tijdelijke foodaanbiedingen op basis van papier of karton uit duurzaam gecertificeerde (FSC of PEFC) of gerecycleerde materialen.

  > stand van zaken: 50%
 • Tegen eind 2021 bestaat 25% van onze petdrankverpakkingen uit gerecycleerde pet (rPET). Tegen eind 2024 bedraagt dit 50%.

  > stand van zaken : 12%

Interessante bijlagen

Ons verpakkings- en materialenbeleid

Om mee te helpen aan het verminderen van de plastic afvalberg, baseren we ons verpakkings- en materialenbeleid op drie pijlers:

 • Vermijden: we willen de hoeveelheid aan verpakkingsmaterialen tot een minimum beperken. Samen met onze leveranciers en verpakkingsexperten maken we onze verpakkingen zo eenvoudig mogelijk en zorgen we dat ze uit zo weinig mogelijk verschillenden materiaalsoorten gemaakt zijn.
 • Hergebruiken: door materialen te hergebruiken, verminderen we afval en reduceren we de uitstoot van CO2. Daarom transporteren we onze groenten en ons fruit bijvoorbeeld in herbruikbare kisten. Daarnaast stimuleren we hergebruik bij onze klanten door onder andere wegwerpartikelen (zoals plastic tassen, bestek, borden en rietjes) te vervangen door milieuvriendelijke varianten.
 • Recyclen: we gebruiken steeds meer verpakkingen uit materialen zoals gerecycleerd karton en gerecycleerde petflessen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze verpakkingen zo goed mogelijk sorteer- en recycleerbaar zijn. Hoe meer we recycleren, hoe minder snel we niet-hernieuwbare grondstoffen uitputten en hoe minder impact we op het milieu hebben

Wie zijn onze partners?

FSC

Forest Stewardship Council® (FSC®)

Deze organisatie zet zich in voor verantwoord bosbeheer. Hout en houtproducten (dus ook papier- en kartonproducten) met het FSC®-keurmerk voldoen aan verschillende duurzaamheidscriteria. Zo is het hout niet afkomstig uit kwetsbare bossen of beschermde gebieden, worden de rechten van inheemse volkeren gewaarborgd en moet het ecologische evenwicht van het bosgebied voor de lange termijn behouden blijven.

PEFC

Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes™ (PEFC)

Deze organisatie promoot duurzaam bosbeheer met een certificeringsprogramma dat wereldwijd uniform is. Hout- en papierproducten die het PEFC™-logo dragen, zijn afkomstig uit ecologisch, economisch en sociaal duurzaam bosbeheer. In dit soort bosbouw staat onder andere een verbod op kaalslag en het gebruik van pesticiden. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met bedreigde dier- en plantensoorten, beschermde natuurgebieden, enzovoort.

Zet met ons nog meer stappen richting duurzaamheid

Samen tegen zwerfvuil

Zwerfvuil

Minder zwerfvuil dankzij ALDI? Met deze acties pakken wij de zwerfvuilproblematiek aan!

Meer

Draagtassen

Bij ALDI vinden we het milieu belangrijk en willen we graag een handje helpen. Daarom proberen we waar mogelijk wegwerpplastic zo veel mogelijk uit onze winkels te bannen.

Meer
Het klimaatplan van ALDI

ALDI’s klimaatplan

Via deze concrete maatregelen zet ALDI zich in voor het klimaat.

Meer
Duurzaam hout, papier en karton

Duurzaam hout, papier en karton

ALDI zet in op duurzame houten producten en producten en verpakkingen uit karton en papier. Ontdek hier onze concrete doelstellingen.

Meer
Vandaag voor morgen

Bij de productie, de verwerking en het transport van onze producten hebben we steeds aandacht voor onze impact op de natuur, de mens en de maatschappij. We nemen als bedrijf onze verantwoordelijkheid op en zijn dagelijks bezig met thema’s als milieuvriendelijkheid, faire arbeidsvoorwaarden, gezonde voeding en duurzame verpakkingen.

Want vandaag gaan we voor een betere toekomst. Vandaag gaan we voor morgen.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

ALDI-nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg altijd de strafste promo's in je mailbox.

Herinnering voor

Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is? *

Datumselectie *

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Gelieve het veld in te vullen

Ter info
 • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
 • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
 • Vul minstens alle velden met een * in.
 • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
 • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.
div>

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.