Duurzame bloemen en planten

Duurzame bloemen en planten

Duurzame bloemen en planten

Duurzame bloemen en planten voor onze klanten: daar investeren we bewust in. Er zitten veel stappen tussen de kweek van al die soorten bloemen en planten en het moment dat ze in een vaas, bloemperk of pot staan.

Import uit het buitenland
De bloemen- en plantenmarkt is een internationale markt: Duitsland is de Europese koploper voor bloemen en sierplanten. Nederland is daarentegen de grootste exporteur van snijbloemen. De rest van alle snijbloemen wordt vanuit overzeese gebieden naar Europa geïmporteerd. In het bijzonder landen met hoogtes boven de evenaar bieden uitstekende omstandigheden, zoals veel zon en matige warmte het hele jaar door.

Internationaal erkende normen
Door de stijgende verplaatsing van de productie naar ontwikkelingslanden (vooral in de wintermaanden) worden de eisen rond arbeids- en sociale omstandigheden bij de teelt van snijbloemen bijgevolg strenger. Daarom hanteren we internationaal erkende milieu- en duurzaamheidsnormen, zoals GLOBALG.A.P. en Fairtrade..

Onze inspanningen

100%

We verkopen enkel bloemen en planten die duurzaam gecertificeerd zijn volgens GLOBALGAP of FAIRTRADE.

100%

We controleren alle kwekers en telers van bloemen en planten op correcte en eerlijke arbeidsomstandigheden.

100%

ALDI verkoopt uitsluitend rozen die Fairtrade-gecertificeerd zijn.

Dankzij dit engagement van ALDI met Fairtrade Belgium zijn de telers en hun arbeid(st)ers in Afrika verzekerd van steun op lange termijn.

Waarom is Fairtrade zo belangrijk?

Het Fairtradelabel verzekert de koper dat de rozen geteeld worden met respect voor de arbeiders en hun omgeving. Zo kunnen de arbeiders die deze rozen kweken in betere en milieuvriendelijkere omstandigheden werken en ontvangen ze een beter loon.

Fairtrade-werknemer
 • Minder CO2-uitstoot
  De meerderheid van de rozen die je in België kan kopen, komen van Afrikaanse plantages in Kenia, Tanzania en Oeganda. Door het warme klimaat brengen rozen uit Afrika aanzienlijk minder CO2-uitstoot met zich mee dan in Europa geteelde rozen, ondanks het luchttransport.
 • Eerlijker loon
  De werknemers ontvangen een Fairtradepremie van 10 % van de aankoopprijs van het product, waardoor ze over extra middelen beschikken die ze vrij kunnen investeren. De premiecomités van arbeiders gebruiken die vaak voor zaken als gezondheidszorg, onderwijs, verbeteringen in de huisvesting, kantines of voedselplots. Deze uitgaven komen dan niet meer ten laste van het inkomen. Ook kunnen de werkers er voor kiezen om een deel van de premie rechtstreeks aan het loon toe te voegen. Dankzij de langdurige steun van ALDI kunnen ze hun inkomsten veel beter voorspellen, kunnen ze vooruit plannen en investeringen doen. De financiële ruimte die op die manier gecreëerd wordt komt niet enkel het bedrijf en de arbeiders, maar de volledige gemeenschap errond ten goede.

Fairtrade en vrouwen in de bloemenindustrie in Kenia

Margaret Njoki Wanjohi, een senior supervisor op de Panda Flower Farm

De Panda Flowers kwekerij, gelegen aan het Naivashameer in Kenia is een van de Fairtrade-gecertificeerde kwekerijen die de rozen voor ALDI aanlevert. Hier worden er jaarlijks meer dan 75 miljoen rozen gekweekt.

"Fairtrade heeft veel veranderd," zegt Rosemary Achien, een 47-jarige supervisor en 1 van de 450 vrouwen tewerkgesteld op de Panda Flowers kwekerij. "Zeker inzake gendergelijkheid. Vrouwen en mannen hebben nu dezelfde rechten. Er zijn regelmatige werkuren, vaste vrije dagen en beduidend betere veiligheidsmaatregelen." De vele Fairtrade Premium-projecten hebben voordelen voor alle vrouwen in de omgeving. Zo is er onder andere een vruchtbaarheidskliniek gefinancierd bij Lake Naivasha. Daar hebben vrouwen nu een veilige plaats om te bevallen.

"Toch blijven er nog uitdagingen," vertelt Rosemary. "Vooral op vlak van leiderschap en management, waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. We zijn allemaal gelijk en iedereen met geschikte kwalificaties zou een leidinggevende functie moeten kunnen innemen."

Rosemary beschikt op dat vlak zeker over de nodige kwalificaties. Met 13 jaar ervaring is ze nu voorzitster van het Health and Safety Committee en daarvoor was ze 6 jaar lang hoofd van het Gender Committee. Fairtrade bepaalt immers dat in alle Fairtrade-gecertificeerde bloemenkwekerijen een gendercomité geïnstalleerd moet worden.

"Het Gender Committee is belangrijk omdat het ernaar streeft dat iedereen gelijk behandeld wordt." verklaart Rosemary. "Zeker voor de vrouwelijke arbeiders, die meestal niet goed op de hoogte zijn van hun rechten. We organiseren voor hen trainingen met relevante informatie waardoor ze veel sterker in hun schoenen staan."

Interessante bijlagen

Ons vast assortiment bloemen en planten

Wie zijn onze partners ?

GlobalGAP

GLOBALG.A.P.: Good Agricultural Practices

GLOBALG.A.P. staat voor Goede Landbouw Praktijken en is het onafhankelijke auditsysteem achter het GGN-keurmerk. Het GGN zorgt voor een identificatienummer dat identificatie tot bij de kweker mogelijk maakt. GLOBALG.A.P legt vrijwillige normen vast voor de certificering van landbouwproducten. Ze moeten de voor het milieu schadelijke invloeden door de landbouw verminderen, het gebruik van chemische plantenbeschermingsmiddelen beperken en de veiligheid en gezondheid van mens en dier bewaken.

Fairtrade

Fairtrade:
ALDI is een vaste partner van Fairtrade. Deze organisatie werkt met een systeem voor internationale handel dat zorgt voor meer rechtvaardigheid, respect en gelijkheid. In plaats van de symptomen van armoede aan te pakken, spitst het principe “trade, not aid” zich toe op één van de belangrijkste oorzaken ervan: de werking van internationale handel. Het Fairtrade-systeem plaatst alle betrokkenen op gelijke voet: de producenten die zich hebben georganiseerd in netwerken, de industrie, de bedrijven, de consumenten, de overheid en het maatschappelijk middenveld. Naast een leefbaar inkomen zet Fairtrade zich in voor gelijke kansen, een beter milieu en toegang tot gezondheidszorg.

Zet met ons nog meer stappen richting duurzaamheid

Fairtrade-producten

Fairtrade

Als Fairtrade-winkelier steunt ALDI eerlijke handel en helpen we het leven van producenten te verbeteren.

Meer
Onze visie op evenwichtige voeding

Onze visie op evenwichtige voeding

Bij ALDI zorgen we ervoor dat iedereen gezond en evenwichtig kan eten. Kijk hier hoe we dit doen.

Meer
Duurzaam hout, papier en karton

Duurzaam hout, papier en karton

ALDI zet in op duurzame houten producten en producten en verpakkingen uit karton en papier. Ontdek hier onze concrete doelstellingen.

Meer
Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Verpakkingen vormen een groot deel van onze afvalberg. Daarom hechten we veel belang aan het vermijden, hergebruiken en recycleren van verpakkingen.

Meer
Vandaag voor Morgen

Bij de productie, de verwerking en het transport van onze producten hebben we steeds aandacht voor onze impact op de natuur, de mens en de maatschappij. We nemen als bedrijf onze verantwoordelijkheid op en zijn dagelijks bezig met thema’s als milieuvriendelijkheid, faire arbeidsvoorwaarden, gezonde voeding en duurzame verpakkingen.

Want vandaag gaan we voor een betere toekomst. Vandaag gaan we voor morgen.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
 • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
 • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
 • Vul minstens alle velden met een * in.
 • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
 • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch