Duurzaam katoen

Duurzaam katoen

Duurzaam katoen

Katoen is het belangrijkste bestanddeel in veel van de kledij- en interieurtextielproducten die ALDI verkoopt. Wereldwijd zijn 250 miljoen mensen in ruim 80 landen betrokken bij de katoenproductie.

ALDI biedt momenteel al veel textielproducten met gecertificeerd katoen aan.

Als natuurlijke vezel is katoen een hernieuwbare grondstof en dus volledig biologisch afbreekbaar. De productie van katoen gaat echter vaak gepaard met sociale, economische en ecologische risico’s in de landen van oorsprong.

Als één van de grootste retailers in Europa willen we ons inzetten voor een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie van onze textiel en kledij artikelen. Daarom gaan we steeds meer voor duurzaam gecertificeerd of gerecycleerd katoen.  

Interessante bijlagen

Onze inspanningen

91 %

Tegen eind 2024 is het aandeel katoen in onze kledij, huishoud- en interieurartikelen 100% duurzaam.

Onze partners

Fairtrade

Fairtrade
Fairtrade verzekert katoenkwekers ervan dat ze hun katoen aan een vaste minimumprijs kunnen verkopen die de kosten dekt die met duurzame productie gepaard gaan. Bovendien ontvangen coöperaties van kleine boeren een Fairtradepremie die ze in gemeenschapsprojecten kunnen investeren. De basisprincipes van Fairtrade hebben niet enkel betrekking op sociale en economische thema’s, maar ook op ecologisch duurzame landbouw. Zo bevordert Fairtrade ook milieuvriendelijke teelmethoden, verbiedt ze gentechnologie en reguleert ze het gebruik van pesticiden. 

Global Organic Textile Standard (GOTS)

De Global Organic Textile Standard (GOTS) 

De Global Organic Textile Standard (GOTS) legt wereldwijd in de volledige toeleveringsketen consequente en strenge criteria vast voor de verwerking van textiel dat gemaakt is van gecertificeerde biologische natuurlijke vezels. Deze criteria omvatten 

de gecontroleerde biologische oogst van vezels, de milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie en het consequent labelen van producten. Doorheen de volledige toeleveringsketen wordt gecontroleerd of de richtlijnen met betrekking tot het gebruik van chemische additieven en de fundamentele arbeidsnormen van de International Labour Organisation (ILO) nageleefd worden. Enkel textielproducten die voor ten minste 70% uit biologisch geproduceerde natuurlijke vezels bestaan, kunnen een GOTS-certificering krijgen. Deze certificering moet door een onafhankelijk onderzoekscentrum verstrekt worden. 

Organic Content Standard (OCS)

De Organic Content Standard (OCS) 100/blended
Dankzij de Organic Content Standard (OCS) kan het exacte aandeel van ecologisch verantwoorde materialen in een product vastgelegd worden. De OCS traceert het gebruik van gecertificeerde, biologisch geproduceerde natuurlijke vezels vanaf de creatie van de individuele vezels tot aan het eindproduct. Afhankelijk van de aandeel biologisch geproduceerde vezels, draagt het eindproduct het “OCS blended”-logo (bevat ten minste 5%) of het “OCS 100”-logo (bevat 95-100%). ALDI vereist dat het katoen in producten met het “OCS blended”-label van 100% biologische oorsprong is en staat enkel vermenging met stoffen zonder katoen toe. 

Better Cotton Initiative

Het Better Cotton Initiative
Het Better Cotton Initiative wil de negatieve impact van de katoenproductie op de bevolking en de planeet verminderen. De basisprincipes van het BCI bestaan zowel uit de eliminatie van schadelijke pesticiden, het efficiënt gebruik van water en het behoud van vruchtbare grond, als uit de naleving van minimale sociale criteria en het verbod op kinderarbeid en op dwangarbeid en schuldslavernij. 

 Cotton made in Africa

Cotton made in Africa
Volgens het principe ‘anderen helpen zichzelf te behelpen’, organiseert Cotton made in Africa voor kleine boeren opleidingen over moderne, efficiënte en milieuvriendelijke teeltmethoden. Daarenboven wordt ook basiskennis over handel en economie aangeleerd. Maatregelen voor voorfinanciering, de bescherming van natuurreservaten en de ban op genetisch gemodificeerd katoenzaad maken een even belangrijk deel uit van de CmiA-standaard  als de naleving van de fundamentele arbeidsnormen van de ILO en het bevorderen van gelijke rechten voor vrouwen. 

Zet met ons nog meer stappen richting duurzaamheid

Veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden

Veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden

De mensen die onze producten maken, zijn even belangrijk als onze producten zelf. Daarom streven we naar faire en ethische arbeidsvoorwaarden.

Meer
Duurzaam hout, papier en karton

Duurzaam hout, papier en karton

ALDI zet in op duurzame houten producten en producten en verpakkingen uit karton en papier. Ontdek hier onze concrete doelstellingen.

Meer
Duurzame textielproductie

Duurzame textielproductie

Ontdek alles over ons engagement om het gebruik van schadelijke chemische stoffen te verminderen bij de productie van ons textiel.

Meer
Fairtrade-producten

Fairtrade

Als Fairtrade-winkelier steunt ALDI eerlijke handel en helpen we het leven van producenten te verbeteren.

Meer
Vandaag voor morgen

Bij de productie, de verwerking en het transport van onze producten hebben we steeds aandacht voor onze impact op de natuur, de mens en de maatschappij. We nemen als bedrijf onze verantwoordelijkheid op en zijn dagelijks bezig met thema’s als milieuvriendelijkheid, faire arbeidsvoorwaarden, gezonde voeding en duurzame verpakkingen.

Want vandaag gaan we voor een betere toekomst. Vandaag gaan we voor morgen.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch