Iets te vieren? Dat doe je natuurlijk met een goed glas bubbels. Reis mee naar de Spaanse, Italiaanse en Franse wijngaarden en leer hoe onze schuimwijnen gemaakt worden.
Alles begint op de zonovergoten wijngaarden waar de druiven groeien. In het vroege najaar zijn ze rijp en breekt een belangrijk moment aan: de oogst. Daarna worden de druiven meteen geperst.
Vervolgens trekken we richting de gistingstanks. Het geperste sap wordt in vaten gegoten en gist voor de eerste keer. Die gisting verandert het sap in (stille) wijn.
De bubbels? Die ontstaan tijdens de tweede gisting. Voor prosecco gebeurt die op tank (‘méthode charmat’). Er wordt een precieze hoeveelheid likeur aan de wijn toegevoegd en dan gist hij verder in een tank die bestand is tegen de druk van de bubbels.
Cava en crémant gisten verder op fles (‘méthode traditionelle’). Daarvoor giet de wijnmaker de stille wijn in flessen en voegt er ook likeur aan toe voor de juiste zoetheid. Daarna worden de flessen afgesloten met een kroonkurk en verdwijnen ze in de kelder.
De gisting duurt minstens 9 maanden voor cava en crémant en minstens 3 maanden voor prosecco. Onze crémant d’Alsace rijpt zelfs 12 maanden! Zo ben je zeker van kwaliteit in je glas.
Nu hebben we bubbels! Maar ook gistresten. Die wil je niet in je glas.
Om daar vanaf te geraken, gaat de wijnmaker bij een prosecco opnieuw anders te werk dan bij cava en crémant. De tank wordt namelijk gekoeld om de resten van de wijn te scheiden en daarna wordt de vloeistof gefilterd. Ten slotte vindt de prosecco zijn plaats in flessen. Bellissimo!
Bij cava en crémant moeten de gistresten van de bodem van de fles naar de hals verhuizen. Vroeger werden de flessen daarvoor handmatig van horizontaal naar verticaal gedraaid. Nu zitten de flessen in ijzeren kratten die geprogrammeerd zijn om op het juiste moment naar de juiste hoek te draaien. Handig! Dit proces noemen we ‘mise sur pointe’.
De volgende stap heeft ook een Franse naam: ‘dégorgement’. Om het bezinksel uit de fles te halen, wordt de hals van een fles cava of crémant in een ijsbad van -25 °C gedompeld. De gistprop bevriest en door de druk schiet die er met grote kracht uit. Hallo, bubbels!
Ten slotte krijgt elke fles een kurk en een ijzeren plaatje (de ‘plaque’). Het geheel wordt stevig bijeen gehouden door een ‘muselet’. En dat is nodig. De druk in de fles bouwt op naar wel drie maal de druk van een autoband!
Nu zijn de flessen klaar om naar de winkels te gaan en in jouw kar te belanden. Met welke betaalbare bubbel ontkurk jij de avond?
Je hebt je misschien al eens afgevraagd wat het verschil is tussen prosecco en cava. En wat is crémant dan? Wel, eigenlijk is het een flûte-je van een cent: vooral de herkomst en de methode bepalen de benaming.
Prosecco komt uit het noorden van Italië. Een prosecco is meestal zoeter dan een cava of een crémant. Zoals je hierboven kon lezen, gist een prosecco voor de tweede keer op tank en niet op fles.
Hoewel je bij Frankrijk misschien aan champagne denkt, moet het budgetvriendelijke broertje crémant niet onderdoen. Beiden worden gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’. Dat betekent dat de wijn aan zijn bubbels komt dankzij een tweede gisting op fles, zoals je hierboven kon lezen. Een Frans natuurproduct op zijn best!
Niet alleen de Italianen kennen iets van een goed glas bubbels. Cava komt uit Spanje, vooral uit de regio rond Barcelona. Er worden typische Spaanse druivensoorten gebruikt (macabeo, parellada, xarel.lo). Cava heeft een zeer fijne pareling en een fruitig frisse smaak.
Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.
Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.
Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.
Herinnering geactiveerd!
Herinneringsbevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.
Bevestiging emailadres