1. Startpagina
  2. Inspiratie
  3. Wijninspiratie
  4. Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Iets te vieren? Dat doe je natuurlijk met een goed glas bubbels. Reis mee naar de Spaanse, Italiaanse en Franse wijngaarden en leer hoe onze schuimwijnen gemaakt worden.

Stap 1: Druiven plukken en persen

schuimwijn

Alles begint op de zonovergoten wijngaarden waar de druiven groeien. In het vroege najaar zijn ze rijp en breekt een belangrijk moment aan: de oogst. Daarna worden de druiven meteen geperst. 

Stap 2: Gisten 

schuimwijn

Vervolgens trekken we richting de gistingstanks. Het geperste sap wordt in vaten gegoten en gist voor de eerste keer. Die gisting verandert het sap in (stille) wijn.

De bubbels? Die ontstaan tijdens de tweede gisting. Voor prosecco gebeurt die op tank (‘méthode charmat’). Er wordt een precieze hoeveelheid likeur aan de wijn toegevoegd en dan gist hij verder in een tank die bestand is tegen de druk van de bubbels.

Cava en crémant gisten verder op fles (‘méthode traditionelle’). Daarvoor giet de wijnmaker de stille wijn in flessen en voegt er ook likeur aan toe voor de juiste zoetheid. Daarna worden de flessen afgesloten met een kroonkurk en verdwijnen ze in de kelder.

De gisting duurt minstens 9 maanden voor cava en crémant en minstens 3 maanden voor prosecco. Onze crémant d’Alsace rijpt zelfs 12 maanden! Zo ben je zeker van kwaliteit in je glas.

Stap 3: Bye bye, gist

schuimwijn

Nu hebben we bubbels! Maar ook gistresten. Die wil je niet in je glas.

Om daar vanaf te geraken, gaat de wijnmaker bij een prosecco opnieuw anders te werk dan bij cava en crémant. De tank wordt namelijk gekoeld om de resten van de wijn te scheiden en daarna wordt de vloeistof gefilterd. Ten slotte vindt de prosecco zijn plaats in flessen. Bellissimo!

Bij cava en crémant moeten de gistresten van de bodem van de fles naar de hals verhuizen. Vroeger werden de flessen daarvoor handmatig van horizontaal naar verticaal gedraaid. Nu zitten de flessen in ijzeren kratten die geprogrammeerd zijn om op het juiste moment naar de juiste hoek te draaien. Handig! Dit proces noemen we ‘mise sur pointe’.

Stap 4: Dégorgement

schuimwijn

De volgende stap heeft ook een Franse naam: ‘dégorgement’. Om het bezinksel uit de fles te halen, wordt de hals van een fles cava of crémant in een ijsbad van -25 °C gedompeld. De gistprop bevriest en door de druk schiet die er met grote kracht uit. Hallo, bubbels!

Stap 5: De kurk – meer dan een dekseltje

schuimwijn

Ten slotte krijgt elke fles een kurk en een ijzeren plaatje (de ‘plaque’). Het geheel wordt stevig bijeen gehouden door een ‘muselet’. En dat is nodig. De druk in de fles bouwt op naar wel drie maal de druk van een autoband!

Nu zijn de flessen klaar om naar de winkels te gaan en in jouw kar te belanden. Met welke betaalbare bubbel ontkurk jij de avond?

schuimwijn

Wat is het verschil tussen crémant, cava en prosecco?

Je hebt je misschien al eens afgevraagd wat het verschil is tussen prosecco en cava. En wat is crémant dan? Wel, eigenlijk is het een flûte-je van een cent: vooral de herkomst en de methode bepalen de benaming.

schuimwijn

 

Prosecco 

Prosecco komt uit het noorden van Italië. Een prosecco is meestal zoeter dan een cava of een crémant. Zoals je hierboven kon lezen, gist een prosecco voor de tweede keer op tank en niet op fles.

schuimwijn

Crémant

Hoewel je bij Frankrijk misschien aan champagne denkt, moet het budgetvriendelijke broertje crémant niet onderdoen. Beiden worden gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’. Dat betekent dat de wijn aan zijn bubbels komt dankzij een tweede gisting op fles, zoals je hierboven kon lezen. Een Frans natuurproduct op zijn best!

schuimwijn

 

Cava

Niet alleen de Italianen kennen iets van een goed glas bubbels. Cava komt uit Spanje, vooral uit de regio rond Barcelona. Er worden typische Spaanse druivensoorten gebruikt (macabeo, parellada, xarel.lo). Cava heeft een zeer fijne pareling en een fruitig frisse smaak.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te gebruiken, moet u zich authenticeren wanneer u er voor de eerste keer gebruik van maakt. De procedure is als volgt : Voer uw e-mailadres in en klik op "Activeer herinnering". Na een paar minuten ontvangt u een activeringslink. In de volgende stap opent u die link en activeert u de herinneringsservice. Voor elk volgend gebruik is geen verdere authenticatie vereist.
  • Om dit formulier in te dienen, moet u het gebruik van cookies aanvaarden in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en u uw e-mailadres met succes hebt geauthenticeerd.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch