Tafel dekken met kerst: 6 tips voor een feestelijke tafel

De tafel dekken voor het kerstdiner een hele klus? Niet als je het ons vraagt! Wij genieten altijd enorm van het feestelijk dekken van de tafel, waarbij we natuurlijk meer bijzonderheden uit de kast halen dan alleen een mooi tafelkleed. We helpen je op weg met simpele tips, zodat jij ook op een makkelijke en budgetvriendelijke manier de tafel mooi kunt dekken voor jouw bezoek. Met deze tips maak je van de tafel alleen al een bijzondere kerstfeestdecoratie.

De tafel dekken voor kerst

Een kersttafel dekken is niet moeilijk, als je je houdt aan de juiste volgorde. We zetten de stappen onder elkaar zodat het bij jou thuis niet mis kan gaan.

Begin met het tafelkleed

1. Begin met het tafelkleed

Een goed gedekte tafel begint met een mooi tafelkleed. Dit kan een prachtig linnen laken zijn dat al jaren alleen tijdens kerst gebruikt wordt. Je kunt ook kiezen voor een mooi modern tafelkleed, met feestelijke glitters bijvoorbeeld. Haal het tafelkleed een paar dagen van tevoren uit de kast of verpakking en hang het uit om vouwen te voorkomen. Onthoud wel: de voornaamste reden om een tafelkleed te gebruiken is om je tafel te beschermen tegen omgevallen glazen wijn en druppende kaarsen… Je kunt er dus van uitgaan dat je tafelkleed er na kerstavond niet zo mooi meer zal uitzien als eerst.

Begin met het tafelkleed

2. Nu volgt het servies

Ligt het tafelkleed mooi recht op tafel? Haal dan het servies maar uit de kast. Heb je speciaal kerstservies waar al generaties lang de kerstkalkoen op geserveerd wordt? Of gebruik je liever de vertrouwde borden voor de dagelijkse kost? Het maakt niet uit. Met laagjes maak je de tafel speciaal. Bijvoorbeeld door kleine bordjes voor het voorgerecht te gebruiken. Ook door verschillende messen, vorken en lepels te voorzien voor alle gangen van het kerstmenu, zorg je voor een chique tafel. Vergeet niet de wijn- en waterglazen netjes neer te zetten. Grote wijnglazen gebruik je voor de rode wijn, witte wijn serveer je in een kleiner (wijn)glas. Zet daarnaast ook steeds een waterglas op tafel.

Feestelijke tafelversiering voor kerst

Nadat de basis van de tafel af is, is het tijd voor nog leukere dingen: de kerstversiering!

Begin met het tafelkleed

3. Zelfgemaakte naamkaartjes

Geef het kerstdiner een persoonlijk tintje door op de borden naamkaartjes van iedereen neer te zetten. Dat lost meteen het probleem op van wie waar komt te zitten en bovendien maak je de tafel er meteen een stuk feestelijker mee. Je maakt al heel simpel een leuk naamkaartje, bijvoorbeeld door iedereen een mooie kerstbal te geven met daaraan een kaartje met de naam erop.

Benodigheden:
enkele twijgjes (gesprokkeld in de tuin of het bos) • snoeischaar • enkele vellen karton • touw • lijm • enkele takjes eucalyptus of dennentakjes

  • Stap 1. Druk of schrijf de namen van de gasten op het karton en knip de naamkaartjes uit. Ideaal is een grootte van ongeveer 5 bij 9 cm.
  • Stap 2. Knip de twijgen met de snoeischaar in stukjes van ongeveer 15 cm. Je hebt er twee per kaartje nodig.
  • Stap 3. Klem het naamkaartje tussen twee twijgen in en lijm het kaartje aan beide takjes vast. Wikkel wat touw rond de beide uiteinden van de twijgen voor extra stevigheid.
  • Stap 4. Werk af met een blaadje eucalyptus of een dennentakje aan één kant.
Begin met het tafelkleed

4. Lichtjes om een kersttafel mooi te dekken

Een kersttafel is niet compleet zonder een heleboel lichtjes, of je nu kiest voor mooie (gekleurde) kaarsen, kerstlampjes of zelfgemaakte theelichtjes. Een slinger kerstlampjes naai je met losse steekjes vast aan het tafelkleed voor een betoverend effect. Gebruik je echte kaarsen? Zorg dan voor kaarshoudertjes of kandelaars waarmee je de kaarsen stevig neerzet. Door verschillende kleuren te gebruiken, maak je de tafel extra feestelijk. Theelichten kun je makkelijk zelf knutselen met de kinderen. Wat dacht je van deze leuke sneeuwman-theelichtjes?

Begin met het tafelkleed

5. Servetten

Bij al dat lekkers hebben je gasten een servet nodig! Handig, want je slaat twee vliegen in één klap door het servet meteen feestelijk te vouwen. Bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom.

Lees ook:

divider

Najaarsmagazine

Voordelig tafelen met lekkere hapjes, heerlijke gerechten en een bijpassend glaasje wijn? Daarvoor moet je in ons magazine zijn!

Meer

Feestmagazine

Van lekkere hapjes tot een verrukkelijk hoofdgerecht en heerlijke desserts: laat je inspireren voor je betaalbare feestmenu door onze eenvoudige recepten en slimme tips.

Meer

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch