Zin in extra verwennerij dit eindejaar? Dan mogen onze oesters zeker niet ontbreken! Deze feestelijke zeevruchten komen recht uit Zeeland en zijn kwalitatief, betaalbaar en op-en-top vers! Of je ze nu puur natuur of heerlijk bereid serveert, met oesters schotel je steeds een klassevol gerecht voor aan je gasten. En daar helpen we graag bij met originele recepten, bijpassende wijnen en slimme oestertips! Lees snel verder en laat je volledig onderdompelen in de wereld van de oester.
Maak indruk op je gasten met deze verrassende, overheerlijke oestergerechten.
Wil je je gasten tijdens de feestdagen graag verwennen met oesters? Met deze slimme tips wordt het zeker een succes!
Een oester openen is niet altijd eenvoudig, maar met deze tip lukt het in 1, 2, 3! Het enige wat je nodig hebt is een oestermes. Wees voorzichtig en bescherm de hand waarmee je de oester vasthoudt met een handdoek of een oesterhandschoen.
Een oester hangt vast op 2 punten: het scharnierpunt onderaan de oester (de puntige kant) en de sluitspier aan de binnenkant van de oester. Houd de meest platte kant van de oester naar boven en doorsteek het scharnierpunt met het mes. Wrik de oester open door je mes te kantelen aan beide kanten. Vervolgens snijd je de schelpen verder los langs de zijkanten. Zo open je gemakkelijk de oester. Smakelijk!
“Puur natuur”, volgens de kenners. Serveer de oester in zijn schelp op een mooi bord, eventueel gepresenteerd op ijs. Voeg je graag wat extra smaak toe? Ga dan voor een beetje peper, een drupje tabasco, fijngesnipperde ajuin of een sausje. Voeg je citroen toe, dan verlies je de smaak van de oester.
Bij oesters is versheid uiterst belangrijk. Koop ze daarom niet te lang op voorhand en bewaar ze altijd in de koelkast, nog verpakt in het houten bakje waarin je ze kocht. Je opent dat bakje best niet zodat er genoeg druk op de oesters zit en ze mooi dicht blijven. Heb je het bakje al geopend? Leg dan best iets zwaars op het deksel om de druk te behouden.
Sommige mensen durven oesters niet proeven omdat ze er niet zo aantrekkelijk uitzien. Maar dat los je eenvoudig op! Nadat je de schelp geopend hebt zoals we hierboven beschreven, snij je de oester voorzichtig los. Draai hem dan om in zijn schelp. Zo ligt de mooie kant naar boven en ziet de oester er al heel wat lekkerder uit! Nog wat wennen aan de smaak? Combineer de oester met wat kruiden of een lekkere saus.
Geniet ten volle van je oesters met een bijpassend glaasje wijn. Net zoals bij andere zeevruchten ontkurk je bij oesters best een witte wijn. Voor een extra feestelijke toets is champagne dan weer de beste optie. Onze wijnexperte Lieve selecteerde deze betaalbare topwijnen die perfect paren met oesters:
Leuke tip voor de oesterfans: Eet je oester op en giet daarna een klein beetje wijn in de lege schelp. Drink de wijn uit de schelp. Als dat geen complete oesterbeleving is!
Welke wijn je ook kiest, bij ALDI ben je zeker van een kwaliteitsvolle eindejaarswijn. Niet zeker welke wijn te kiezen? Onze huissommelier John Van De Walle helpt je een handje in onze wijnwijzer.
Onze leverancier Roem van Yerseke gaat recht door zee en draagt met veel passie zorg voor de oester doorheen zijn hele groeiproces. Daarbij wordt bij elke stap nauwkeurig gelet op de kwaliteit. Zo krijg je alleen de meest kwaliteitsvolle oesters op je bord. Benieuwd welke weg deze zeevruchten afleggen? Duik mee in het verhaal van de oester!
Het verhaal van de oester begint in het broedhuis, genaamd de hatchery. Daar worden de baby-oesters gekweekt. Door het water van de volwassen oesters steeds van temperatuur te veranderen, planten ze zich voort.
De bevruchte eicellen gaan nadien in een tank. In één zo’n tank kunnen 20 tot 40 miljoen bevruchte eicellen. Daar groeien ze op tot kleine zwemmende larfjes en krijgen ze vers water en verse, zelfgekweekte algen.
De larfjes groeien verder op tot oesters van 10 tot 12 mm. Als ze groot genoeg zijn, worden de oesters uitgezaaid op de oestergronden in de Oosterschelde. Daar groeien ze nog 2 à 3 jaar verder op de bodem en voeden ze zich met de algen in het water.
De vissers van Roem van Yerseke vissen regelmatig de oesters op met sleepnetten. Op de drukste dagen zijn dat er zelfs tot 40.000 per dag! De opgeviste oesters worden op de boot met de hand gesorteerd. Zijn de oesters nog te klein? Dan gooien de vissers ze terug in de zee zodat ze verder groeien. De volgroeide oesters verzamelen ze in grote bakken en nemen ze mee aan land.
De oesters worden aan wal gebracht en op maat gesorteerd. Daarna blijven ze nog enkele dagen in grote bakken met proper Oosterscheldewater zitten zodat ze volledig gezuiverd worden. Dit heet ‘verwateren’.
Ten slotte voeren de inpakkers nog een laatste controle uit. Door op de oesters te kloppen wordt er nagegaan of ze niet hol zijn. Dan verpakken ze de oesters in houten bakjes die ze verder opvullen met zeewier. Hierbij leggen ze de bolle kant naar beneden zodat het water niet ontsnapt en ze langer vers blijven.
De oesters zijn nu helemaal klaar om naar de centrales van ALDI te gaan. Daar worden ze verdeeld en de dag erna liggen ze al in je ALDI-supermarkt. Heerlijk vers dus!
Onze centrales ontvangen tot laat in de avond en soms zelfs ’s nachts leveringen. Zo liggen de oesters al na één dag in je winkel en zijn ze supervers.
Celine Waegebaert, Category Manager Vers Vlees en Vis
Pieter Geijsen groeide op tussen de schelpdieren van Roem van Yerseke. Hij neemt je dan ook met veel plezier mee op de oesterboot en vertelt je alles over zijn passie.
We dragen met veel passie zorg voor onze oesters en volgen ze nauwkeurig op, van de kweek tot de laatste controles. Dat maakt onze oester beter van kwaliteit en zeker de moeite waard.
Pieter Geijsen, Roem van Yerseke
Dat oesters schelpdieren zijn en dat ze populair zijn tijdens de feestdagen, wist je waarschijnlijk al. Maar kende je de weetjes hieronder?
Je onderscheidt deze twee types oesters gemakkelijk door hun vorm: de platte oester en de creuse. De platte oester ziet er, zoals zijn naam al verraadt, plat uit, terwijl de creuse een eerder bolle vorm heeft. De creuse is een absolute eindejaarsfavoriet voor veel mensen en vind je heerlijk betaalbaar bij ALDI tijdens de feestdagen.
Je hoorde misschien al eens zeggen dat een oester ‘naar de zee smaakt’. Meestal smaken oesters inderdaad zoutig of zilt, maar wie goed proeft, merkt soms ook een zoete of metaalachtige toets op. De smaak van een oester verschilt naargelang zijn soort, zijn voeding, maar ook de bodem en het water waar hij groeit.
Oesters zijn in de eerste plaats rijk aan eiwitten. Die geven energie, maar ondersteunen ook de botten en spieren. Bovendien zijn oesters een bom van mineralen. Ze zijn rijk aan onder andere zink (goed voor de vruchtbaarheid, haren, nagels en huid), koper (goede weerstand) en ijzer (fitheid). Naast mineralen is ook vitamine B12 rijkelijk aanwezig in oesters. Deze vitamine draagt onder meer bij aan de concentratie en helpt bij vermoeidheid.
Heel wat voordelen dus, deze feestelijke schelpdieren!
Wist je dat onze oesters MSC-gecertificeerd zijn? Dat zie je aan het blauwe MSC-label op de verpakking. Onze oesters krijgen dit label omdat ze verantwoord gevangen werden. Dat betekent: met aandacht voor de bescherming van onze zeeën en de biodiversiteit.
Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.
Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.
Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.
Herinnering geactiveerd!
Herinneringsbevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.
Bevestiging emailadres