Koffieteelt

Koffiebonen en koffieplanten – Koffie bij ALDI België

De teelt

In totaal zijn er vandaag meer dan 70 landen met kwantitatief relevante koffieteeltgebieden. Deze landen bevinden zich allemaal in de ‘koffiegordel’, tot 30 breedtegraden ten noorden en ten zuiden van de evenaar. De koffieplantages bevinden zich op hoogtes tussen de 800 en 2000 meter boven de zeespiegel. De geselecteerde, nog groene ruwe koffie van ALDI komt onder meer uit Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika en Azië.

De teelt van koffiestruiken is een complexe opgave, omdat het klimaat en de zorg bepalend zijn voor de smaak en de kwaliteit van het eindproduct.

 

De koffieplant

Koffiestruiken kunnen, afhankelijk van de soort, tot meer dan tien meter hoog worden en hebben kleine witte bloesems die een beetje zoet ruiken en doen denken aan jasmijn. De bomen worden doorgaans gesnoeid tot op een hoogte van ongeveer twee tot vier meter, omdat de smaak van de bonen zich dan beter kan ontwikkelen en ze gemakkelijker kunnen worden geplukt.

Er zijn twee soorten koffieplanten: arabica en robusta. Arabicabonen zijn fijn en mild van smaak, robustabonen hebben krachtige en aardse noten.

De oogst

In de meeste productielanden wordt koffie eenmaal per jaar geoogst, al kan het in sommige gebieden ook halfjaarlijks. De struiken, die tot 25 jaar oud kunnen worden, dragen na drie of vier jaar voor het eerst vruchten. De vruchten kunnen op z'n vroegst worden geoogst nadat ze zes tot zeven maanden aan de boom hebben kunnen groeien en al die tijd goed verzorgd zijn. De rijpe koffiebessen worden met de hand geoogst; in Brazilië gebeurt dit soms ook machinaal.

De verdere verwerking

In koffiebessen zitten meestal twee groene koffiebonen. Voor hun verdere verwerking zijn twee methoden gangbaar: de natte en droge verwerking. In het natte verwerkingsproces worden verschillende zuiveringsstadia, een afpel- en fermentatieproces doorlopen waarna de bonen gedroogd worden. Voor de productie van de ALDI-kwaliteitsmerken Markus en Moreno wordt overwegend de natte verwerkingsmethode gebruikt, omdat daarbij de smaak van de koffieboon het best behouden blijft.
In het droge verwerkingsproces worden de rijpe koffiebessen in de zon gedroogd totdat de koffiebonen er gemakkelijk uit gehaald kunnen worden. Om het proces te versnellen en fermentatie te voorkomen, worden ze meerdere keren per dag omgedraaid. Koffieboeren controleren de kwaliteit van de groene koffie, dat wil zeggen de buitenkant, de grootte, de dichtheid en de kleur van elke boon.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch