Raclette en tartiflette

Raclette & tartiflette voor een gezellige familie-avond

Er hangt altijd warmte en gezelligheid in de lucht wanneer we met z’n allen rond de raclette zitten of proeven van een heerlijk smeuïge tartiflette. Maar waar komt dit nu vandaan? Welke kazen kies je best en welke bijgerechten maken dit moment écht geslaagd? Je ontdekt het allemaal op deze pagina.

Tips & tricks voor een geslaagde raclette-avond

Raclette, het moment waar elke kaasliefhebber naar uitkijkt. Smeuïge, gesmolten kaas. Hmmm, zie je het al voor je? Vind hier enkele nuttige info en tips om jouw raclette-avond helemaal te doen slagen.

Raclette
De oorsprong van raclette

Raclette is naast kaasfondue één van de nationale gerechten van Zwitserland. Het werd in de 19de eeuw uitgevonden door herders in het Zwitserse kanton Wallis. Oorspronkelijk luidde de benaming niet “raclette”, maar “gebraden kaas” (“Bratkäse”). De naam ‘raclette’ is afkomstig van het Franse woord racler, wat ‘schaven’ of ‘schrapen’ betekent. Dit omdat oorspronkelijk een halve kaas op een speciaal warmtetoestel wordt geplaatst zodat je steeds de bovenste gesmolten laag van de kaas kan schrapen.

Traditioneel of liever modern

Er zijn twee soorten raclette-toestellen. Je hebt de originele Zwitserse raclette, waarbij de kaas aan één zijde wordt verwarmd, waarna je de zacht geworden kaas over jouw aardappelen en groenten schraapt. In België maak je eerder gebruik van pannetjes met ei, groenten, kaas of vlees die je op een gourmettoestel plaatst.

Wat eten we daarbij

Raclette wordt doorgaans gegeten met charcuterie, aardappelen, brood, gepekelde groenten, champignons en... kaas natuurlijk. Nog een lekkere wijn erbij en het is helemaal af.
Je kiest het best een droge witte wijn bij raclette zoals onze Chablis. Heb je zin in een andere wijn? Laat je inspireren door onze wijnwijzer!

Voor de zoetekauw

Zin in een zoet bordje? Een stukje vijg en siroop smaken hemels bij raclettekaas … net als druiven, schijfjes banaan en een drupje honing. Hmmmm…

Welke kaas kies je voor raclette?

Voor een geslaagde raclette kies je best voor halfzachte, gepasteuriseerde Zwitserse kazen. De eetbare korst van sommige kazen voegt een lekker bittere toets toe.

Enkele mogelijke kazen:

  • Verse kazen zoals onze verse geitenkaas
  • Zachte kazen zoals onze brie, Belgische streekkazen en camembert
  • (Half)zachte kazen zoals Goudse of Emmentaler kaas
Brique
Brique
2.59
200 g 12.95/kg
Brique
Brique
Bioabdijkaas
  • regionaal artikel
4.99
320 g 15.59/kg
LE CAVALIER BIO® Bioabdijkaas
Bioabdijkaas
Camembert
1.39
250 g 5.56/kg
LE PATURON® Camembert
Camembert

De beste bijgerechten

We delen graag enkele heerlijke bijgerechten met jou, om jouw raclette- of tartiflettemoment echt compleet te maken.

50 min.

Aardappelgratin

75 min.

Gepofte aardappelen met prei en brie

Tartiflette(n) als de beste

Als je ooit bent gaan skiën, ken je het wellicht: de tartiflette. Het is een klassiek ovengerecht dat je honger voor lange tijd zal stillen. En het is superlekker!

Tartiflette
De tartiwatte?

De tartiflette is een klassiek ovengerecht uit de Franse Alpen. Het bestaat uit aardappelen, Brie-kaas, spekjes, uien en witte wijn.  Het is bijzonder populair als een hartig après-skigerecht.

De oorsprong van de tartiflette

Tartiflette ontstond in de jaren 1970 of 80 in de Franse Alpen, mogelijk om de verkoop van de reblochonkaas te stimuleren. Bij ALDI vind je Brie, waarmee je dit gerecht een heerlijke toets geeft.

Lekker te combineren met

Aangezien tartiflette een vrij zwaar gerecht is, serveer je het best met wat lichte bijgerechten. Een frisse groene salade, wat augurken of zilveruitjes en natuurlijk een lekker stuk brood en een goede witte wijn.

Bereidingstijd

Op een uur kan je een heerlijke tartiflette bereiden. Ga terwijl je wacht eens kijken op onze kaasschotelpagina.

Welke kaas kies je voor tartiflette?

Traditioneel wordt er Reblochon kaas gebruikt. Deze kaas stamt uit de 13e eeuw en wordt gemaakt met rauwe melk. Hierdoor heeft de kaas een zeer uitgesproken en volle smaak. Brie is echter een goed en makkelijk te vinden alternatief.

Brie
1.45
200 g 7.25/kg
LE COQ DE FRANCE® Brie
Brie
Brie de Meaux BOB
Brie de Meaux BOB
1.99
per 100 g
Brie de Meaux BOB
Brie de Meaux BOB
Brugge Blomme
Brugge Blomme
2.59
per 100 g
Brugge Blomme
Brugge Blomme
Tartiflette

Tartiflette recept

Als jouw honger ondertussen helemaal is aangewakkerd, rest er ons nog één ding: ons heerlijke tartiflette-recept met je delen. Smakelijk!

Een lekker wijntje erbij

Onze sommelier selecteerde enkele flessen die perfect passen bij jouw raclette of tartiflette. Op zoek naar een andere wijn? Met onze wijnwijzer ontdek je welke wijn het beste past bij je gerecht.

Siciliaanse rode wijn
4.99
75 cl 6.65/l
BALLATURI® Siciliaanse rode wijn
Siciliaanse rode wijn
Siciliaanse roséwijn
4.99
75 cl 6.65/l
BALLATURI® Siciliaanse roséwijn
Siciliaanse roséwijn
Siciliaanse witte wijn
4.99
75 cl 6.65/l
BALLATURI® Siciliaanse witte wijn
Siciliaanse witte wijn
Prosecco 'Ballaturi'
8.49
75 cl 11.32/l
BALLATURI® Prosecco 'Ballaturi'
Prosecco 'Ballaturi'

Om écht goed af te sluiten

Heb je nog een plaatsje vrij in je buik? Dan zijn deze nagerechten een perfecte afsluiter van de avond. Laat je gaan met vers fruit, chocolade of andere lekkernijen. Geniet ervan!

2 u. 0 min.

Perentaart met speculoos

Ontdek onze recepten voor een heerlijke winter

80 min.

Eendenborstfilet met peren- en abrikozensaus en een trio van puree

30 min.

Salade met gerookte eendenborst en oesterzwammen

120 min.

Stoofpotje van hert met krieken en abdijbier

120 min.

Stoofpotje van everzwijn met tomaat, selder en bosmengeling

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch