1. Pers
  2. Mosselen: ons favoriete zomergerecht, maar de kennis is zeer beperkt

Mosselen: ons favoriete zomergerecht, maar de kennis is zeer beperkt

07/07/2021

mosselen

Erpe-Mere, 7 juli 2021 – Het mosselseizoen is officieel afgetrapt en vanaf vandaag liggen er verse Zeeuwse mosselen in de winkelrekken bij ALDI. Deze typisch Belgische delicatesse is ook het favoriete zomergerecht van de Belg, maar vraag hem niet wat de termen ‘Jumbo’, ‘Super’ of ‘Goudmerk’ betekenen. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van ALDI België.

Naar aanleiding van de start van het mosselseizoen, bevroeg onderzoeksbureau iVOX in opdracht van ALDI België de voorkeuren, kennis en gewoontes van de Belg rond mosselen. Zoals te voorspellen valt, zijn Belgen echte mosseleters. 3 op de 4 respondenten is fan van mosselen en 83% eet ze het liefst samen met een andere Belgische specialiteit: frietjes.

Meer zelfs: mosselen zijn het favoriete zomergerecht van de Belg en meer dan 60% van de mosseleters verkiest een pot verse Zeeuwse mosselen. Een eenvoudig pak frietjes en garnaalkroketten vervolledigen het zomerpodium.

Regionale verschillen

Het valt op dat Vlamingen en Walen mosselen op een andere manier consumeren. Zo verkiezen Vlamingen vaker mosselen als ultiem zomergerecht dan Walen (bij 51% Vlamingen en 39% Walen in top 3).

Ook de bereidingsvoorkeuren zijn verschillend: de Waal is meer Bourgondiër. Vlamingen verkiezen vaak mosselen natuur (67% vs. 33%), terwijl Walen toch vaker voor witte wijnsaus (18% vs. 30%) of roomsaus kiezen (3% vs. 14%).

Mosselkennis kan beter

De Belg weet precies wat hij op z’n bord wil. Meer dan de helft van de Belgen verkiest grote mosselen boven kleinere formaten. Maar wanneer gevraagd wordt naar het favoriete kaliber, zijn we plots het noorden kwijt. ‘Goudmerk’, ‘Jumbo’ of ‘Super’: voor de Belg zijn de termen eerder vaag.

Slechts 1 op de 10 weet dat Goudmerk het grootste type mosselen is. Meer dan een derde van de Belgen zegt de Jumbo mosselen te verkiezen, er verkeerdelijk van uitgaand dat dat de grootste exemplaren zijn.

De verschillende mosselkalibers van klein naar groot:
 Extra plus < Super < Imperial < Jumbo < Goudmerk

“Goudmerk mosselen zijn het grootste kaliber, maar ze zijn iets minder lang beschikbaar. Doordat ze groter zijn, duurt de kweek ervan wat langer,” zegt Sven Du Bois,  Category Manager Vis bij ALDI.

Wat ook de voorkeuren zijn, de Belg kan bij ALDI terecht voor zijn verse Zeeuwse mosselen en de nodige bijpassende ingrediënten (mosselsaus, mosselgroenten, verse frieten, passende witte wijn…). ALDI is een grote speler op de mosselmarkt. Zo komt ongeveer 1 op de 4 mosselen die thuis geconsumeerd worden uit een ALDI-winkel.

“Vanaf vandaag liggen onze verse Zeeuwse Super en Jumbo mosselen in de winkel. De Goudmerk mosselen zijn vanaf 13 juli bij ALDI te vinden. Onze Zeeuwse mosselen liggen de dag na de vangst al in onze winkels. Ze zijn dus kraakvers, maar ook van hoge kwaliteit en heel betaalbaar,” concludeert Sven Du Bois.

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch