1. Pers
  2. ALDI is n° 1 Fairtrade-retailer van België

ALDI is n° 1 Fairtrade-retailer van België

19/06/2019

Erpe-Mere, 19 juni 2019 – Geen enkele supermarktketen droeg in 2018 meer bij aan eerlijke handel dan ALDI. Dankzij de verkoop van verschillende Fairtrade-producten was ALDI goed voor een Fairtrade-premie van € 450.000. Dat geld wordt bovenop de aankoopprijs van het product aan de producenten in het Zuiden gestort en zorgt voor extra kansen.

ALDI is al geruime tijd een partner van Fairtrade. In elke ALDI-winkel vindt de klant verschillende producten met het Fairtrade-label. Dat garandeert een vaste minimumprijs voor de producent. De boerenorganisaties in het Zuiden ontvangen bovendien een premie om te investeren in sociale, economische en educatieve projecten.

Vorig jaar nog onderstreepte ALDI zijn engagement door enkel nog Fairtrade-rozen te verkopen. De supermarktketen was hiermee de eerste (en nog steeds de enige) in België.

77% meer premie

Die inspanningen leveren ook iets op. Over 2018 droeg ALDI voor € 444.500 Fairtrade-premie af. Dankzij dat bedrag is ALDI de grootste Fairtrade-retailer van België, zo blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse ‘Impact Report’ van Fairtrade Belgium (zie bijlage).

Op een jaar tijd klom de bijdrage van ALDI zelfs met 77,2 procent. Een sterke groei die vooral te danken is aan de Fairtrade-rozen en de verkoop van Fairtrade-bananen.

Nicolas Lambert, directeur Fairtrade Belgium: “Het is belangrijk om mensen een centrale plaats in handelsrelaties te geven. In die zin is ALDI’s engagement voor 100% Fairtrade-rozen een belangrijke stap, die onmiddellijk een positieve invloed heeft op de levensomstandigheden van duizenden werknemers.”’

Geld voor ontwikkelingsprojecten

ALDI heeft nu een marktaandeel van 16% op de Belgische fairtrademarkt, tegen 10% in 2017. En dit terwijl de fairtrademarkt jaar na jaar groeit. Aan die groei draagt ALDI in het bijzonder bij.

Met de premies worden concrete ontwikkelingsprojecten gesteund. Zo kiest de Keniaanse plantage Panda Flowers, die Fairtrade-rozen levert aan ALDI, ervoor om te investeren in onderwijs, gezondheidszorg voor de lokale gemeenschap, een meer duurzame productie en gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Panda Flowers kon al zorgen voor een zonne-installatie die elektriciteit opwekt voor 700 arbeiders, voor 1.500 studiebeurzen en voor een materniteit.

Fairtradeweek

ALDI gelooft rotsvast in eerlijke handel en gaat verder op dezelfde weg. “Fair trade is een verhaal waar iedereen bij wint”, zegt Hans De Bremme, Business Unit Director Corporate Responsibility. “Daarom organiseren we deze week een fairtradeweek in al onze winkels. Producten als Fairtrade-kokosmelk, Fairtrade-nectar, Fairtrade-muesli en zelfs Fairtrade-biosnoepjes zijn nu tijdelijk verkrijgbaar.”

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch