Waarschuwing Valse waardebonnen, wedstrijden of enquêtes
 1. Startpagina
 2. Vandaag voor morgen
 3. Duurzame vis en zeevruchten

Duurzame vis en zeevruchten

Vissersboot op rustige zee – Het visinkoopbeleid van ALDI België

Vis en zeevruchten

Vis en zeevruchten bevatten hoogwaardige eiwitten, gezonde Omega-3-vetzuren, vele waardevolle vitaminen en levensnoodzakelijke elementen zoals jodium en zink. Uitstekende bestanddelen die vis tot een van de gezondste voedingsmiddelen maken. Voor een gezonde voeding wordt het zelfs aanbevolen om twee keer per week vis te eten. Vis en zeevruchten zijn dan ook niet weg te denken uit ons assortiment.

Overbeviste bestanden

Wereldwijd bedraagt de hoeveelheid vis en zeevruchten uit wildvangst op zee jaarlijks 93,4 miljoen ton. Daarnaast wordt ook jaarlijks 73,6 miljoen ton vis en zeevruchten in de aquacultuur (zijnde viskweek in rivieren en meren) geproduceerd.

Omwille van de enorme vraag naar vis is bijna een derde (31,4 procent) van alle visbestanden wereldwijd overbevist. Gebruik van bepaalde natuuronvriendelijke vangstmethodes en illegale visvangst versnellen het uitputten van de visbestanden. Vis uit de aquacultuur kan de overbevissing op zee helpen tegengaan maar wordt vaak nog niet geproduceerd in omstandigheden waarin respectvol met de natuurlijke omgeving wordt omgegaan. Ook stellen meer en meer consumenten vragen over de herkomst van de vis en zeevruchten die op hun bord terecht komen. Uit een recente enquête blijkt dat bijna driekwart (72%) van de visconsumenten vindt dat we eigenlijk alleen duurzaam gevangen of gekweekte vis zouden mogen eten om onze zeeën, rivieren en meren te onderhouden en visbestanden op peil te houden.

Duurzaam inkoopbeleid voor vis en zeevruchten

De duurzame en respectvolle omgang met de natuur als bron van onze dagelijkse voeding is integraal bestanddeel van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ALDI. Met ons inkoopbeleid voor vis en zeevruchten ondersteunen wij maatregelen die de toenemende bedreiging van de visbestanden in de oceanen tegengaan, de ecosystemen in zee en binnenwateren beschermen, het dierenwelzijn bevorderen en de arbeidsomstandigheden in de visserij-industrie verbeteren.

In nauwe samenwerking met onze leveranciers alsook met externe partners hebben wij onze eisen inzake de duurzame aankoop van onze vis- en zeevruchtenproducten geformuleerd en onze doelstellingen bindend vastgelegd in een inkoopbeleid (PDF) ».

Een overzicht van onze doelstellingen en maatregelen

I. Stijging van het aandeel duurzame vis en zeevruchten in ons assortiment en de bescherming van bedreigde vissoorten

 • Wildvangst:
  100% duurzame wildvangst voor verse en bevroren vis en zeevruchten uit ons standaard- en seizoensassortiment tegen eind 2018. Hierbij garanderen we duurzaamheid d.m.v. MSC (Marine Stewardship Council)-certificering. Door middel van certificering zijn we zeker dat de visvangst op een duurzame manier volgens sterk gecontroleerde criteria is verlopen. Zie verder onze partners.
 • Aquacultuur:
  100% duurzame aquacultuur voor conserven, verse en bevroren vis en zeevruchten uit ons standaard- en seizoensassortiment tegen eind 2018. Hierbij garanderen we duurzaamheid d.m.v. ASC (Aquaculture Stewardship Council)- of Bio-certificering. Indien ASC-certificering (nog) niet mogelijk is aanvaarden we GLOBAL G.A.P.-certificering als duurzaam alternatief.
 • Duurzamere productie:
  Bij bepaalde soorten (lodde, kreeftachtigen, sardines, tonijn/skipjack, inktvis en snoekbaars) is een uitgebreide en voortdurende certificering niet mogelijk. In deze gevallen werken wij intensief samen met onze leveranciers om voortaan een certificering te kunnen garanderen en om een meer duurzame productie te ondersteunen door alternatieve maatregelen.
 • Tonijn:
  Voor tonijn die niet MSC-gecertificeerd is, hebben wij reeds alternatieve maatregelen geformuleerd en onze leveranciers verplicht om de minimumnormen na te leven.
 • Uitsluiting van vissoorten:
  Enkele vissoorten waarvan de bestanden acuut bedreigd zijn of die niet voldoen aan de eisen van onze interne duurzaamheidscontroles, hebben wij uit ons assortiment geweerd.
 • Verplichting tot naleven van sociale normen:
  Wij zetten ons in voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden bij onze producenten en leveranciers en doen risicogeoriënteerde controles. Onze leveranciers zijn contractueel verplicht om onze gedragscode en internationaal erkende sociale normen na te leven.

II. Traceerbaarheid

Onze leveranciers zijn verplicht om steeds de volledige traceerbaarheid van een product te garanderen. Van de vangst of start van de kweek tot het moment waarop de vis en zeevruchten in onze winkels liggen. Er wordt uitsluitend samengewerkt met handelspartners die conform ons inkoopbeleid handelen.

III. Productetikettering

We bieden onze klanten transparante productinformatie aan door gedetailleerde herkomstgegevens op de verpakking te plaatsen. Met behulp van onze overzichtelijke visetikettering kunnen de consumenten in één oogopslag zien waar de vis vandaan komt en hoe hij gevangen werd. Waar mogelijk verstrekken we zelfs informatie over het visserschip en de aanmeerhaven. Dit gaat een stuk verder dan de wettelijke voorschriften.

vis
vis

Regelmatige controle

We engageren ons ertoe om onze doelstellingen en vereisten voor de aankoop van duurzame zeevruchten- en visproducten regelmatig te onderzoeken en bij te sturen door eventueel verdere doelstellingen en maatregelen te formuleren.

Meer informatie vind je in ons

Inkoopbeleid voor vis en zeevruchten (PDF) »

Meer informatie over onze partners en duurzaamheidscertificaten vind je hier:

 • Marine Stewardship Council (MSC):
  Het MSC is een internationale en onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk die het wereldwijd erkende MSC-keurmerk voor vis uit duurzame visvangst beheert. Indien een visserij MSC-gecertificeerd wil zijn, moet die beoordeeld worden conform de MSC-milieustandaard voor duurzame visvangst en hieraan voldoen. Ook producenten en handelaars moeten zich regelmatig onderwerpen aan een controle door onafhankelijke certificeringsbedrijven als ze vis met het blauwe keurmerk willen verkopen. Zo kunnen de consumenten zeker zijn dat vis met MSC-keurmerk effectief afkomstig is uit een duurzame viskwekerij die aan de MSC-norm voldoet.
 • Aquaculture Stewardship Council (ASC):
  Het ASC is een internationale en onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk die in 2010 door het World Wide Fund for Nature (WWF) en het Sustainable Trade Initiative (IDH) gesticht werd. Het ASC heeft tot doel de viskweek wereldwijd duurzamer te maken. Daarvoor hebben milieubeschermers, regeringsverantwoordelijken, viskwekers en andere stakeholders samen de ASC-norm voor een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde viskweek ontwikkeld. Na de succesvolle controle door onafhankelijke certificeringsbedrijven krijgen leveranciers een certificaat en de toestemming om het ASC-logo te gebruiken.
 • Biolabel:
  Alle visproducten en zeevruchten die het biolabel dragen, werden volgens de EU-rechtsvoorschriften geproduceerd en gecontroleerd. Het biolabel staat o.a. voor gecontroleerde waterkwaliteit, het respect voor de natuurlijke leefomgeving alsook biologisch gecertificeerd voer.
 • GLOBALG.A.P.:
  GLOBALG.A.P is een particuliere organisatie die sinds eind de jaren 1990 vrijwillige normen voor de certificering van landbouwproducten vastlegt. De norm houdt het volgende in: de voor het milieu schadelijke invloeden door de landbouw verminderen, het gebruik van medicijnen en chemische plantenbeschermingsmiddelen beperken alsook de uitvoering van maatregelen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier. In het domein vis dient de norm voor de certificering van aquaculturen.

ALDI-nieuwsbrief

Meld je aan en mis geen enkele aanbieding.

Herinnering voor

Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is? *

Datumselectie *

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Gelieve het veld in te vullen

Ter info
 • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
 • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
 • Vul minstens alle velden met een * in.
 • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
 • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.