Duurzame palmolie

Plantagearbeider bij de oogst van een palmvrucht - Duurzame palmolieproductie

Palmolie

Wij nemen onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het duurzaam verbouwen van oliepalmen. Daarom hebben wij een Internationaal Palmolie-Inkoopbeleid ontwikkeld. Dit inkoopbeleid is integraal onderdeel van ons ondernemingsbeleid. In de tropische landen waar oliepalmen verbouwd worden, vormt de conventionele aanbouw van deze plantages o.a. een bedreiging voor de waardevolle regenwouden. ALDI biedt het hoofd aan deze uitdagingen door bij te dragen aan een duurzame palmolieproductie.

Duurzame palmolie

Doorgesneden palmolievrucht – Duurzame palmolie bij ALDI

De term „palmolie" wordt in de publieke opinie vaak gebruikt als een synoniem voor alle producten van de palmolievrucht. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen 1. palmolie die uit het vruchtvlees gewonnen wordt, 2. palmpitolie die, zoals de naam doet vermoeden, uit de pit van de vrucht gewonnen wordt en 3. zogenaamde derivaten en fracties, chemische producten dus, die gebaseerd zijn op palm- en palmpitolie. De palmolievrucht wordt in grote delen van Azië, Afrika en Latijns-Amerika verbouwd. Met een aandeel van 1/3 op de wereldwijde totale consumptie behoren palm- en palmpitolie tot één van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. De palmolievrucht heeft een hoog rendement en de daaruit gewonnen palmolie is, naast andere bijzondere eigenschappen, hittebestendig, lang houdbaar en neutraal van smaak. Door deze eigenschappen worden palm- en palmpitolie vaak in voedingsproducten gebruikt. Bij non-foodproducten zoals cosmetica en onderhoudsproducten spelen derivaten en fracties een belangrijke rol. Deze veelzijdige inzetbaarheid draagt bij tot de grote vraag naar palm- en palmpitolie.

RSPO-lidmaatschap

Meerdere palmolievruchten, één palmolievrucht in een hand – Duurzame palmolie bij ALDI

De ondernemingsgroep ALDI Nord is actief lid van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil [RSPO]). In het kader van de RSPO worden in gezamenlijk dialoog met niet-gouvernementele organisaties (NGO's), palmolieproducenten en handelsbedrijven principes en criteria ontwikkeld voor de bevordering van milieuvriendelijke en sociaal verantwoord geproduceerde palmolie.

ALDI België heeft reeds een groot deel van de palmolie in zijn artikelen omgezet naar RSPO-gecertificeerde palmolie. Daartoe behoren bv. gebak, chocolade, bereide gerechten en ijs. Wij werken voortdurend aan de uitbreiding van ons engagement: Op lange termijn moet voor alle palmoliehoudende producten uit het ALDI-assortiment uitsluitend duurzame, RSPO-gecertificeerde palmolie gebruikt worden.

Onze doelen

Tot eind 2016 hebben wij in België alle eigenmerkproducten van het foodassortiment omgezet naar fysiek RSPO-gecertificeerde palm- of palmpitolie. Momenteel zijn bepaalde aroma's en op palmolie gebaseerde additieven niet beschikbaar op de markt in RSPO-gecertificeerde kwaliteit. De producenten van deze producten werken aan de RSPO-certificatie. Zodra deze in RSPO-gecertificeerde kwaliteit beschikbaar zijn, zullen wij samen met onze leveranciers ook deze aroma's en op palmolie gebaseerde additieven in fysiek gecertificeerde kwaliteit gebruiken voor onze eigenmerkproducten.

Internationaal is de ondernemingsgroep ALDI Nord in negen landen actief. De volledige ondernemingsgroep zal tegen eind 2018 in de domeinen food en non-food overschakelen op 100 procent fysiek RSPO-gecertificeerde palm- of palmpitolie.

Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer derivaten en fracties in het domein non-food in fysiek RSPO-gecertificeerde kwaliteit op de markt beschikbaar zullen zijn. Wij hebben onze leveranciers duidelijk gemaakt dat wij het aandeel op palmolie gebaseerde derivaten en fracties uit fysieke leverketens, afhankelijk van de marktbeschikbaarheid, voortdurend zullen vergroten. Aan derivaten en fracties die eind 2018 nog niet beschikbaar zijn in fysiek gecertificeerde kwaliteit worden in eerste instantie Book & Claim-certificaten toegekend.

Meer informatie vind je in ons

Meer informatie vind je hier:

Facebook Opt-out

Er wordt een zogenaamde opt-out cookie in uw browser geplaatst die het de Facebook Pixel onmogelijk maakt om nog data te verzamelen.

ALDI-nieuwsbrief

Meld je aan en mis geen enkele aanbieding.

Herinnering voor

Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is? *

Datumselectie *

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Gelieve het veld in te vullen

Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.