Laat het vlees een nacht ontdooien in de koelkast. Haal het vlees een uurtje voordien uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 100 °C.
Spoel de tomaatjes, snijd in 4 en schik ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Laat de tomaatjes ongeveer 30 minuten ‘smelten’ in de voorverwarmde oven.
Bereid ondertussen de mengeling voor de kruidenkorst. Zet een pannetje op een zacht vuur met de margarine en laat smelten. Spoel de bieslook, peterselie en de verse munt en hak fijn. Lepel er de mosterd onder en snipper er de knoflook bij.
Roer de groene kruiden onder de gesmolten margarine, breng op smaak met peper en zout en mix fijn. Lepel er het paneermeel bij en mix opnieuw tot een stevige kruidenpasta. Laat nog even opstijven in de koelkast tot het moment van gebruik.
Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water gedurende 20 min. Giet af, laat nog even ‘drogen’ op het vuur en draai door de passe-vite, zodat je een fijne puree krijgt. Kruid met peper en zout en roer er de boter en de melk onder.
Bereid ondertussen de saus. Pel hiervoor de sjalotten en snipper fijn. Zet een pannetje op het vuur met wat boter en bak de sjalotten glazig. Blus met de rode porto en laat de alcohol verdampen. Voeg er de peterselie, het water en de bouillonpasta bij en roer. Laat inkoken tot de helft en zeef de saus. Zet de saus terug op het vuur en roer er de resterende boter door zodat de saus bindt.
Haal de tomaatjes uit de oven en houd warm. Verhoog de oventemperatuur naar 180 °C.
Smelt een lepel margarine in een pan. Kruid de lamskroon met peper en zout en schroei het vlees langs beide kanten dicht. Gaar nog 8 à 10 minuten verder in de voorverwarmde oven. Haal het vlees uit de oven en besmeer de vleeskant met de kruidenmengeling. Zet de oven op grillstand en laat het lamsvlees nog kort ‘korsten’. Haal het vlees uit de oven en laat nog 10 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie zodat alle sappen behouden blijven.
Blancheer de erwtjes kort in kokend gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Snijd de lente-uitjes fijn. Zet een pannetje op het vuur met wat olijfolie en bak er de lente-uitjes en de erwtjes kort in op. Breng op smaak met peper en zout.
Schep wat aardappelpuree op een bord, schik er de lamskroon op en werk verder af met de erwtjes en de gesmolten kerstomaat. Serveer er de saus bij.