Doe de bouillonblokjes samen met het water in een kookpot en breng aan de kook. Roer tot de bouillonblokjes zijn opgelost. Doe er nu ook de porto, viervruchtenconfituur, sinaasappelpartjes en het spek bij. Laat de saus gedurende een uurtje zachtjes pruttelen en uitkoken, tot ongeveer 1/8ste van het vocht overblijft. Giet de saus door een zeef en vang op. Doe de gezeefde saus terug in de pot en zet aan de kant.
Maak nu de spruitjes. Verwarm je oven voor tot 200 °C, doe de rozijnen in een kommetje en overgiet ze met water. Laat de rozijnen zo minstens 30 minuten weken. Giet af en zet aan de kant.
Maak de spruitjes schoon: verwijder de twee buitenste blaadjes, snijd het kontje eraf en snijd ze in vieren. Doe de spruitjes in een ovenschotel, breng op smaak met peper en zout en overgiet rijkelijk met olijfolie. Meng goed en zet ongeveer 20 minuten in de oven.
Doe de walnoten in een pannetje en laat de noten 5 minuten roosteren en karamelliseren op een matig vuur. Roer af en toe zodat ze niet verbranden.
Haal de spruitjes uit de oven, meng er de rozijnen en de walnoten door.
Maak nu de puree. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Pel de knoflook en halveer. Doe de aardappels samen met 10 takjes tijm in een kookpot. Voeg water toe tot de aardappelen net onderstaan en breng aan de kook. Laat de aardappelen 10 à 15 minuten pruttelen tot ze gaar zijn.
Giet de aardappelen af en vang het kookwater op. Doe de aardappelen weer in de pot en vis er de takjes tijm uit. Voeg 100 ml olijfolie toe en 100 ml van het kookwater. Stamp tot een gladde puree en meng er nog 2 theelepels verse tijmblaadjes door. Werk af met peper en zout. Houd warm.
Haal het vlees 30 minuten op voorhand uit de koelkast. Laat de steaks uitlekken, dep ze droog en zet opzij. Verhit een klontje boter in een antikleefpan. Breng de everzwijnsteaks op smaak met peper en zout en leg ze in de hete pan. Bak ze 1 à 2 minuten aan elke kant, verlaag het vuur en laat ze nog ongeveer 1 à 2 minuten bakken afhankelijk van hoe je de steaks graag hebt. Neem uit de pan en hou warm.
Voeg het bakvocht van het vlees toe aan de saus. Verwarm ook de saus op een zacht vuur en laat er al roerend de klontjes boter in smelten. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de everzwijnsteaks met de puree en de spruitjes, overgiet rijkelijk met de heerlijke saus. Smakelijk!