1. 2020
  2. Doelstellingen 2020

CR-programma 2020  internationaal

Als onderdeel van ons Corporate Responsibility Programma1 hebben we duidelijke doelstellingen geformuleerd.

Klant & product

Doel

Beschrijving van doelstellingen en scope

Status 2020 & volgende stappen

SDG's

20% nieuw kunststofmateriaal voor eigenmerkverpakkingen tegen 2025

Vermindering van het totale gewicht van eigenmerkverpakkingen uit nieuw kunststofmateriaal bij ALDI Nord met 20% (fruit- en groenteverpakkingen niet meegerekend) – in verhouding tot de verkoop – tegen eind 2025 (uiterlijk, het referentiejaar is 2020).

Nieuwe doelstelling.

SDG 12

30% gerecycleerd materiaal in plastic eigenmerkverpakkingen tegen 2025

30% gerecycleerd materiaal in plastic eigenmerkverpakkingen tegen 2025 (uiterlijk en gemiddeld).

Nieuwe doelstelling.

SDG 12

100% duurzaam gecertificeerde materialen en/of gerecycleerde materialen voor alle productverpakkingen tegen eind 2020

Omschakeling van alle nieuw aangekochte productverpakkingen bij ALDI Nord naar duurzaam gecertificeerde materialen (FSC®, PEFC™, EU Ecolabel of vergelijkbare standaarden) of naar materialen met minstens 70% gerecycleerde inhoud – afhankelijk van beschikbaarheid – tegen eind 2020. Deze eis geldt voor alle eigenmerkproducten binnen de standaardassortimenten, seizoensgebonden producten en voedingsspecialiteiten.

Doelstelling niet bereikt. In 2020 was 70% van de verpakkingen gecertificeerd.

SDG 12

100% herbruikbare, recycleerbare of composteerbare verpakkingen tegen eind 2025

100% van de eigenmerkverpakkingen van ALDI Nord moet tegen eind 2025 herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn.

Project loopt nog.

SDG 12

15% minder verpakking tegen eind 2025

Vermindering van het totale gewicht van het verpakkingsmateriaal van eigen merken (met uitzondering van groenten en fruit) bij ALDI Nord met 15% – in verhouding tot de omzet – tegen eind 2025 (basisjaar 2020).

Project loopt nog.

SDG 12

Herbruikbare zakjes voor groenten en fruit

Invoering van herbruikbare zakjes voor groenten en fruit in alle winkels van de ALDI-ondernemingen.

Project loopt nog. De netten zijn al beschikbaar in Duitsland, Denemarken, Portugal en Spanje.

SDG 12

Geen plastic draagtassen voor eenmalig gebruik meer (behalve geknoopte tassen) tegen eind 2021

Geen plastic draagtassen voor eenmalig gebruik meer (behalve geknoopte tassen) tegen eind 2021: Om deze doelstelling te bereiken, moet het assortiment herbruikbare draagtassen uitgebreid worden. Deze tassen moeten repareerbaar en/of wasbaar zijn en op basis van haptiek en draagcomfort herkenbaar zijn als herbruikbaar. Tassen die niet aan deze eisen voldoen, vallen niet onder deze doelstelling. Papieren tassen vormen een afzonderlijk aandachtspunt.

Project loopt nog. In België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk (overeenkomstig de Franse wetgeving), Luxemburg, Nederland en Polen zijn nog uitsluitend herbruikbare draagtassen verkrijgbaar. In Portugal en Spanje is de realisatie van deze doelstelling nog in uitvoering. Hier zullen de laatste draagtassen voor eenmalig gebruik in 2021 verkocht worden.

SDG 12

Verbod op plastic wegwerpproducten tegen eind 2020

Stopzetting van de verkoop van plastic wegwerpproducten zoals borden, bestek, bekers, rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes in alle ALDI-ondernemingen tegen eind 2020. Onmisbare items moeten door milieuvriendelijkere alternatieven of herbruikbare varianten vervangen worden.

Doelstelling bereikt.

SDG 12

100% niet verpakte biologische groenten en fruit of gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsalternatieven tegen eind 2023

100% van onze biologische producten (biologische groenten en fruit) zal tegen eind 2023 in alle ALDI-ondernemingen onverpakt of milieuvriendelijk verpakt zijn. Het gebruik van plastic moet tot een minimum beperkt worden, rekening houdend met productkwaliteit en eventuele voedselverliezen.

Project loopt nog.

SDG 12

Uitbreiding van het aandeel niet verpakte artikelen in de afdeling groenten en fruit tot minstens 40% tegen eind 2025

Minstens 40% van alle groenten en fruit zal in alle ALDI-winkels tegen eind 2025 onverpakt worden aangeboden. Voor producten die verpakt moeten worden, worden alleen duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen gebruikt.

Project loopt nog. Deze doelstelling is al bereikt in Portugal en Polen.

SDG 12

Geen plastic inlegvellen in kisten tegen eind 2021

100% van alle plastic inlegvellen in groente- en fruitkisten wordt tegen eind 2021 in alle ALDI-ondernemingen gebannen.

Project loopt nog. Deze doelstelling is al bereikt in Nederland. In België is 95% van de plastic inlegvellen in groente- en fruitkisten al vervangen door inlegvellen uit karton.

SDG 12

Optimalisatie van de samenstelling van 100% van de producten voor kinderen tegen eind 2021

Standaardisering van de criteria voor producten voor kinderen bij ALDI Nord volgens de nationale richtlijnen. Er wordt gestreefd naar naleving van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Producten voor kinderen die niet aan deze eisen voldoen, worden tegen eind 2021 uit het assortiment gehaald. Optimalisatie van alle producten voor kinderen, ongeacht de productgroep.

Project loopt nog.

Vermijden van kindermarketing voor ongezonde producten en bevordering van gezondere producten voor kinderen tegen eind 2021

Vermijden dat ongezonde producten voor kinderen op de markt worden gebracht; bevorderen en promoten van gezonde producten (inclusief groenten en fruit) in alle ALDI-winkels tegen eind 2021, met uitzondering van promotieaanbiedingen voor, bijvoorbeeld, kerstmis.

Project loopt nog.

SDG 02

Introductie van eigenmerkproducten voor kinderen tegen eind 2021

Invoering en verkoop van een nieuw ALDI-kindermerk tegen eind 2021.

Project loopt nog.

Tegen eind 2021 samenwerking met minstens één partner op nationaal of internationaal niveau binnen het assortiment voor kinderen

Tegen eind 2021 zullen alle ALDI-ondernemingen samenwerken met leveranciers, organisaties en deskundigen om het huidige productaanbod voor kinderen te verbeteren en samen aan innovatie te werken.

Project loopt nog.

SDG 12

Geoptimaliseerde samenstelling van voedingsstoffen in 100% van de gedefinieerde productgroepen tegen eind 2022

Producten opwaarderen door een geoptimaliseerde samenstelling van voedingsstoffen (bv. vermindering van zout-, suiker- en/of vetgehalte en meer vezels) en tegen eind 2022 in alle ALDI-ondernemingen betrouwbare producten aanbieden aan klanten met bijzondere voedingsbehoeften in de productgroepen ontbijt, zuivelproducten, gekoelde kant-en-klaar-producten, diepvriesproducten en niet-alcoholische dranken.

Project loopt nog.

SDG 02

Uitbreiding van de voedingswaarde-etikettering

Invoering van voedingswaarde-etiketteringen (bv. Nutri-score, The Keyhole) in alle ALDI-landen voor eigenmerkproducten.

Project loopt nog. ALDI Frankrijk en ALDI België zijn het in 2020 beginnen te gebruiken. Begin 2021 hebben ALDI Nord Duitsland, ALDI Spanje en ALDI Portugal de eerste merken geregistreerd. Die worden in de loop van het jaar in de handel gebracht.

SDG 02

Verbetering van de etikettering van en communicatie over meerwaardeproducten op het vlak van duurzaamheid

Verbetering van de etikettering van en communicatie over meerwaardeproducten op het vlak van duurzaamheid (bv. dierenwelzijn, vegan, biologische productie, betere voedingswaarde-etikettering en sociale projecten) in alle ALDI-ondernemingen.

Project loopt nog.

SDG 12

Uitbreiding van het biologische productaanbod

Identificatie van leemtes in het biologische productaanbod in elk ALDI-land en voor elke productgroep, en opname van ontbrekende producten in het aanbod.

Project loopt nog. 1.290 producten in 2020; +9,5% in vergelijking met vorig jaar.

Uitbreiding van het vegetarische en veganistische productaanbod

Uitbreiding van het assortiment vegetarische en veganistische producten, met inbegrip van certificeringen (bv. V-label) in alle ALDI-ondernemingen.

Project loopt nog. 633 producten in 2020; +27,4% in vergelijking met vorig jaar.

Invoering van een eigen merk voor vegetarische en veganistische producten voor alle nieuwe producten/aankopen tegen eind 2021

Invoering van een eigen merk voor vegetarische en veganistische producten voor alle nieuw aangekochte/nieuw in het aanbod opgenomen producten in alle ALDI-landen tegen eind 2021.

Project loopt nog.

Etikettering van 100% van de vegetarische en veganistische producten voor alle nieuwe producten/aankopen vanaf 2021

Etikettering van alle nieuw aangekochte/nieuw in het aanbod opgenomen vegetarische en veganistische producten (V-label/veganbloem) in alle ALDI-ondernemingen met de nadruk op cosmetica/lichaamsverzorging/lichaamshygiëne vanaf 2021.

Project loopt nog.

SDG 12

Gids voor het beheer van voedselverliezen tegen eind 2020

Invoering van een richtlijn over het beheer van niet meer verkoopbare levensmiddelen in de ALDI-winkels tegen eind 2020 (eerst 2017).

Doelstelling bereikt. De richtlijn werd in maart 2021 gepubliceerd.

Integratie van 100% van de winkels in een partnerschap om voedselafval tegen eind 2021 te verminderen

100% van alle ALDI-winkels betrekken bij samenwerking met NGO's om voedselafval tegen 2021 te verminderen (bijv. Voedselbanken, Too Good To Go, Refood). Het doel is bereikt wanneer elke winkel regelmatig* samenwerkt met een of meer gedefinieerde potentiële partners.

* ‘Regelmatig’ betekent zoveel donaties als voor beide partijen haalbaar is

Project loopt nog. 80,9% van alle winkels heeft niet meer verkoopbare levensmiddelen geschonken. +6,2% in vergelijking met vorig jaar.

SDG 17

Introductie van producten gemaakt van voedseloverschotten tegen eind 2021

Ontwikkelen van producten uitvoedseloverschotten en tegen eind 2021 minstens één product in gedefinieerde productgroepen invoeren bij ALDI Nord.

Project loopt nog.

100% etikettering van alle nationale producten (alle nieuwe producten/aankopen) tot eind 2021

100% etikettering van alle nieuw aangekochte/nieuw in het aanbod opgenomen nationale producten (bv. met nationale vlag) in alle ALDI-ondernemingen tegen eind 2021. Toepassingsgebied: groenten en fruit, zuivelproducten, vers vlees & verse vis.

Project loopt nog.

SDG 12

Ontwikkeling van regionale assortimenten in elk ALDI-land tegen eind 2021

Ontwikkeling van regionale assortimenten in elk ALDI-land tegen eind 2021. Toepassingsgebied: groenten en fruit, zuivelproducten, vers vlees & verse vis.

Project loopt nog.

Toeleveringsketen & hulpbronnen

Doel

Beschrijving van doelstellingen en scope

Status 2020 & volgende stappen

SDG's

100% vegetarische en veganistische producten op basis van duurzame soja tegen eind 2021

Omschakeling van 100% van de vegetarische en veganistische eigenmerkproducten op basis van soja van Europese oorsprong of gecertificeerde soja en ondersteuning van alternatieven voor soja, bijvoorbeeld producten op basis van erwten – tegen eind 2021 bij ALDI Nord.

Project loopt nog.

100% RSPO-gecertificeerde palmolie tegen eind 2019

Omschakeling naar fysisch RSPO-gecertificeerde palmolie (Round table on Sustainable Palm Oil – RSPO) voor alle eigenmerkproducten die palmolie bevatten tegen eind 2019 (eerst 2018) bij ALDI Nord.

Doelstelling bereikt. 99,3% in 2020. Dit cijfer heeft betrekking op fysisch gecertificeerde palmolie, palmpitolie en derivaten. Alhoewel we nog steeds blijven proberen om dit aandeel te verhogen, zijn sommige derivaten en fracties niet altijd in een fysisch gecertificeerde kwaliteit beschikbaar. Deze worden door ons via Book & Claim-certificaten afgedekt.

SDG 12

Uitbreiding van gecertificeerde duurzame koffie tegen eind 2020

Omschakeling naar gecertificeerd duurzame koffie (UTZ, Rainforest Alliance, Fairtrade, Bio) voor gedefinieerde eigen merken tegen eind 2020 bij ALDI Nord.

Doelstelling bereikt.

SDG 12

40% gecertificeerd duurzame grondstoffen voor kruiden- en fruitthee tegen eind 2020

Verhoging van het aandeel gecertificeerde duurzame grondstoffen (UEBT/UTZ, EU-bio-logo, Fairtrade of UTZ/Rainforest Alliance Certified™-label) in kruiden- en fruitthee (eigenmerkartikelen) tot 40% tegen eind 2020 bij ALDI Nord.

Doelstelling bereikt.

SDG 12

100% duurzaam gecertificeerd hout tegen eind 2020

Omschakeling van alle hout- en op hout gebaseerde producten naar duurzaam gecertificeerde materialen (FSC®, PEFC™, EU-ecolabel of vergelijkbare normen) bij ALDI Nord tegen eind 2020.

Doelstelling bereikt. 93,2% in 2020. We vinden dat we onze doelstelling bereikt hebben omdat uitzonderingsgevallen gecontroleerd worden en we de naleving van onze eisen en omschakelingen aan onze leveranciers opleggen.

SDG 15

100% duurzaam gecertificeerd katoen tegen eind 2025

Gebruik van duurzaam katoen (bijv. GOTS, OCS 100/mix, Fairtrade, gerecycleerd katoen, BCI, CmiA) voor alle kleding- en woningtextiel in alle ALDI-ondernemingen tegen eind 2025.

Project loopt nog. Publicatie van het internationale aankoopbeleid voor katoen in 2020; 64,1% in 2020; +27,9 procentpunt in vergelijking met vorig jaar.

SDG 12

100% gecertificeerde bloemen en planten

Continue verhoging van het aandeel als duurzaam gecertificeerde planten en bloemen (bv. GLOBALG.A.P. in combinatie met GRASP of soortgelijke standaarden) in alle ALDI-ondernemingen.

Project loopt nog.

SDG 12

Sociale evaluatie van alle producenten van groenten en fruit

Continue verhoging van het aandeel van als duurzaam gecertificeerde groenten en fruit (bv. GLOBALG.A.P. in combinatie met GRASP of soortgelijke standaarden) in alle ALDI-ondernemingen.

Project loopt nog.

Uitbreiding van dierenwelzijnscriteria

Continue uitbreiding van test- en certificeringssystemen en eigen standaarden in alle ALDI-ondernemingen, die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is en rekening houden met dierenwelzijnscriteria.

Project loopt nog. In 2020 zijn er intensieve inspanningen geleverd om het welzijn van dieren op grote schaal te verbeteren. In 2021 zullen we een actualisering van de Internationale Aankoopgids op het vlak van Dierenwelzijn publiceren. Met de publicatie van deze gids beschouwen we deze doelstelling als bereikt.

Verbod op alle gedefinieerde chemische stoffen tegen eind 2020 en in de periode hierna

Verbod op het gebruik van bepaalde groepen van chemische stoffen bij de vervaardiging van eigenmerkproducten in de productgroepen kleding, huishoudtextiel en schoeisel tegen eind 2020 en in de periode hierna (ALDI Detox Commitment) in alle ALDI-landen.

Project loopt nog. Het is duidelijk geworden dat de industrie haar verplichtingen uit hoofde van het Detox Commitment 2020-programma niet zal nakomen. Aansluitend op de goedgekeurde routekaart zijn diverse Detox-voortgangsverslagen en het eindverslag gepubliceerd. De uitdagingen zijn echter aanzienlijk, zodat het werk samen met onze partners in de toeleveringsketen wordt voortgezet om het beheer van chemische stoffen in de komende jaren te verbeteren en de gedefinieerde doelstellingen te verwezenlijken.

Na afloop van het ALDI Detox Commitment-programma wordt een continu verbeteringsproces nagestreefd om verdere vooruitgang te boeken bij de geleidelijke eliminatie van gevaarlijke chemische stoffen binnen de toeleveringsketens.  Vanwege de complexiteit zullen we hard moeten blijven werken om onze doelstelling stap voor stap te realiseren. Daarom zullen we nieuwe doelstellingen definiëren die deze hoofddoelstelling dichterbij kunnen brengen.

SDG 12

Deelname aan sectorale initiatieven

Uitbreiding van de dialoog met belangrijke stakeholders, in het bijzonder door deelname aan sectorale initiatieven in alle ALDI-landen.

Project loopt nog.

SDG 17

Het identificeren van de gevolgen voor de mensenrechten en het uitvoeren van een transparante rapportering overeenkomstig onze due diligence-strategie

We willen tegen eind 2025 tot 12 mensenrechten-effectbeoordelingen (Human Rights Impact Assessments, HRIAs) uitvoeren en ook publiceren – minstens één test voor elke risicovolle toeleveringsketen. We zullen beginnen met het uitvoeren van 3 HRIA's tegen eind 2021.

Nieuwe doelstelling.

SDG 8

Invoering van klachtenmechanismen

Invoering van klachtenmechanismen in alle zeer riskante toeleveringsketens tegen 2025.

Nieuwe doelstelling.

SDG 8

Verdere uitrol van het beoordelen van leveranciers op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Uitrol van de Corporate Responsibility Supplier Evaluation (CRSE – evaluatie van leveranciers op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen) voor alle zeer riskante toeleveringsketens tegen 2027.

Nieuwe doelstelling.

SDG 8
Klimaat & milieu

Doel

Beschrijving van doelstellingen en scope

Status 2020 & volgende stappen

SDG's

Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 40% tegen eind 2021

Tegen eind 2021 vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in alle ALDI-ondernemingen met 40% ten opzichte van het referentiejaar 2015.

Project loopt nog. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 31% in 2020 ten opzichte van het referentiejaar 2015.

De nadruk lag op efficiëntieverhoging. In een volgende stap worden bijkomende efficiëntiemaatregelen gepland en uitgevoerd met een grotere nadruk op groene elektriciteit.

SDG

Installatie van fotovoltaïsche installaties op winkeldaken

Verhoging van het aandeel van ALDI-winkels dat uitgerust is met fotovoltaïsche installaties.

Project loopt nog. 777 winkels zijn uitgerust met fotovoltaïsche installaties. +34% in vergelijking met vorig jaar.

SDG 07

LED-verlichtingssystemen in alle nieuwe winkels tegen eind 2019

Invoering van LED-verlichtingssystemen in alle nieuwe ALDI-winkels (binnen- en buitenverlichting) tegen eind 2019.

Doelstelling deels bereikt. LED-verlichtingstechniek wordt sinds 2016 in alle landen in nieuwe winkels geïnstalleerd. We gaan verder met het werk aan de buitenverlichting.

SDG 08

LED-verlichtingssystemen in bestaande winkels

Onderzoek naar omschakeling van bestaande ALDI-winkels naar LED-verlichtingssystemen.

Doelstelling bereikt.

SDG 08

LED-verlichtingssystemen in logistieke centra

Onderzoek naar omschakeling van logistieke centra van ALDI naar LED-verlichtingssystemen.

Project loopt nog. In België, Denemarken en Duitsland is de omschakeling al voltooid. In Frankrijk, Nederland, Polen en Spanje staat de omschakeling naar LED's in de logistieke centra op de planning of is deze in uitvoering.

SDG 08

ALDI Nord moedigt de strategische leveranciers die verantwoordelijk zijn voor 75% van de emissies in de toeleveringsketen aan om wetenschappelijk onderbouwde reductiedoelstellingen vast te leggen.

Aanmoedigen van leveranciers die verantwoordelijk zijn voor minstens 75% van de Scope 3-emissies van categorie 1 om tegen 2024 hun eigen wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen vast te stellen.

Nieuwe doelstelling.

De gemeenschappelijke doelstellingen, en de landspecifieke doelstellingen, zijn beschikbaar als een aparte PDF.

Elk ALDI-bedrijf kan zichzelf individuele doelen stellen, die ook hoger kunnen zijn dan de norm bij ALDI Nord. Indien de nationale wettelijke voorschriften in een van de ALDI-landen hogere eisen stellen dan de hier gepubliceerde doelstellingen, zal in het desbetreffende land uiteraard aan deze eisen worden voldaan.

00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

 

 

   

   

 

 

 

 

 

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch