Eenvoudig belangrijk

Profil Rayk Mende – Nachhaltigkeit bei ALDI Nord

Beste lezer,

“Elke dag verrassend” – zo hoort de koopervaring bij ALDI Nord te zijn. We bedoelen er ook mee dat klanten bij ons met een zuiver geweten hun boodschappen kunnen doen. Om die claim waar te maken, engageren we ons voor meer duurzaamheid bij discounters. Hoe we daarbij te werk gaan hebben we in 2015 in ons eerste duurzaamheidsrapport uitgebreid uitgelegd. Dat rapport won meteen de internationale Corporate Responsibility Reporting Award in de categorie ‘Best First Time Report’. Een onderscheiding die we als een aansporing beschouwden om de ingeslagen weg verder te zetten.

Sindsdien hebben we al veel verwezenlijkt. Wat zichtbaar is voor de klanten: met het tot nog toe grootste vernieuwingsproject van de ALDI Nord-groep moderniseren we onze winkels en breiden we ons assortiment voortdurend uit, vooral met meer verse en duurzaam gecertificeerde producten. In de afgelopen drie jaar alleen al werd het bio-aanbod in de hele ondernemingsgroep verdubbeld. In Duitsland is ALDI Nord al marktleider op het gebied van bioproducten. Zo dragen we ertoe bij duurzamere producten op grote schaal toegankelijk te maken, en dat voor een ALDI-prijs. Ons engagement voor eerlijke handel werd door de organisatie TransFair bovendien bekroond met de Fairtrade Award. Nog een duidelijk signaal: sinds eind 2017 vervangen we de klassieke plastic kassatassen in België, Duitsland en Nederland door duurzame, herbruikbare draagtassen, die bijna volledig uit gerecycleerd materiaal bestaan.

Maar we hebben nog veel meer bereikt dan dat: in 2017 publiceerden we een nieuw inkoopbeleid voor de omgang met de grondstoffen hout, thee en bloemen en planten dat voor de hele ALDI Nord-groep van toepassing is. In veel landen breiden we ook ons engagement op het gebied van dierenwelzijn uit. Daarbij werken we nauw samen met initiatieven, verenigingen en organisaties in de sector. Ook in de non-foodtoeleveringsketen creëren we voortdurend meer transparantie en verbeteren we de arbeidsnormen. Zo voerden we ook eigen ALDI Social Assessments voor productievestigingen van onze leveranciers in Azië door. Een verder kernpunt uit de rapporteringsperiode is onze inzet voor een nieuw klimaatbeschermingsbeleid met het doel onze CO2-uitstoot in de hele ondernemingsgroep te verminderen.

Duurzaamheid staat centraal in het waardenkader van onze onderneming: In de zomer van 2017 werden we daarom (als eerste discounter) lid van het Global Compact-initiatief van de Verenigde Naties (United Nations, UN). Zo tonen we publiekelijk dat we de tien principes voor een duurzamere manier van zakendoen onderschrijven. Tegelijkertijd blijven we onze bijdrage leveren aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Agenda 2030 (de Sustainable Development Goals, SDG’s).

We hebben ambitieuze plannen voor de toekomst. En we weten dat we onze doelen enkel in nauwe samenwerking met onze stakeholders kunnen bereiken. Ik nodig u daarom uit om dit tweede duurzaamheidsrapport van de ALDI Nord-groep als een startpunt voor verdere dialoog te zien. Ik wens u veel leesplezier!

Rayk Mende

Managing Director Corporate Responsibility
ALDI Einkauf GmbH & Co. oHG

00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

 

 

   

   

 

 

 

 

 

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch