1. Startpagina
  2. Kernthema’s
  3. Veiligheid op het werk & gezondheidsbescherming

Veiligheid op het werk & gezondheidsbescherming

[GRI 403/103-1] Veilige werkplaatsen zijn een duurzaamheidsdoelstelling op de agenda 2030 van de Verenigde Naties (United Nations – UN) (SDG 8). Het is vanzelfsprekend dat de ALDI Nord-ondernemingen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid en veiligheid van de medewerkers op de werkplaats. Wij beschermen hen tegen arbeidsongevallen en bieden preventieve gezondheidsmaatregelen. Daarnaast ondersteunen wij hen bij veranderingen in verband met langere openingstijden, de introductie van nieuwe technische systemen of veranderingen in het productassortiment als onderdeel van onze moderniseringsstrategie. Last but not least moeten we het hoofd bieden aan de eisen die de demografische veranderingen aan ons personeel stellen. Met het oog op de vergrijzende beroepsbevolking is het belangrijk om het vermogen om te werken gedurende het hele beroepsleven mogelijk te maken.

Onze benadering

[GRI 403/103-2] De naleving van de wettelijke voorschriften is voor ALDI Nord vanzelfsprekend – waar mogelijk ondernemen we ook actie, bijvoorbeeld via preventieaanbiedingen en gezamenlijke sportactiviteiten. Om mogelijke gevaren op tijd te identificeren, beoordelen de ALDI Nord-ondernemingen regelmatig de werkplaatsen. Daarbij ligt de focus op afdelingen met een verhoogd risico op ongevallen, zoals de logistieke en verkoopafdeling. Daar werkt ongeveer 90 procent van de ALDI-medewerkers.

Organisatie & richtlijnen

[GRI 403/103-2] De regionale vestigingen in alle landen zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van onze maatregelen. Zo kunnen ze specifieke eisen ter plaatse zo goed mogelijk vervullen (zie ook Aantrekkelijke werkgever).

Vooruitgang & maatregelen 2017

[GRI 403/103-2/3] In de huidige dynamische werkomgeving neemt de psychologische belasting op het werk vaak toe. De regionale vestigingen in Duitsland stellen daarom risicobeoordelingen van de arbeidsomstandigheden op. Bij ALDI België werden in het rapporteringsjaar vergelijkbare risicoanalyses over psychosociale aspecten uitgevoerd. Het uitgangspunt was een Belgische medewerkersenquête eind 2015 op basis waarvan in 2017 een actieplan werd opgesteld. De bouwstenen van het plan zijn onder andere meer aanbiedingen voor open overleg, een uitbreiding van de interne communicatie alsook de opleiding van managers en medewerkers. Het actieplan wordt bij ALDI België stap voor stap uitgevoerd.

In de verkoopafdeling en de distributiecentra vormt het beschikbaar stellen van passende arbeidskledij en technische uitrusting nog steeds de basis van onze arbeidsveiligheid- en gezondheidsmaatregelen. De logistieke medewerkers van ALDI Nord Duitsland worden sinds 2017 bij de orderverzameling via spraakherkenning ondersteund door een zogenaamd Pick-by-voice-systeem. Dit systeem wordt stapgewijs in de Duitse distributiecentra ingevoerd. Dit systeem is ergonomischer aangezien de medewerkers de handen vrij hebben bij de goederenverwerking. Bovendien hebben ze zo een beter overzicht en worden zo ongevallen vermeden.

Een workshopconcept bereidt de ALDI-medewerkers in de winkels op het nieuwe ALDI Nord Instore Konzept voor. Het doel is om, naast de bijscholing van de medewerkers, hen vroegtijdig te informeren over geplande veranderingen. Zo moet niet enkel de omschakeling naar nieuwe arbeidsprocessen vereenvoudigd worden, maar moeten ook mogelijke psychische belastingen tijdens de omschakelingsfase voorkomen worden.

Daarnaast wordt het thema preventie steeds belangrijker: In Duitsland en Portugal werden samenwerkingscontracten met fitnessstudio’s gesloten op basis van een resultaat uit de medewerkersenquête 2017. Ook met bedrijfswedstrijden bevorderen we niet enkel de teamspirit maar geven we ook de aanzet tot meer lichaamsbeweging. Ondertussen worden er in zeven landen van de ondernemingsgroep bedrijfswedstrijden georganiseerd.

Kerncijfers

Ziekteverzuim [GRI 403-2]

Ziekteverzuim bij doorbetaling (in procent)

2015

2016

2017

België/Luxemburg1

4,5

4,2

4,2

Denemarken

4,1

3,7

3,3

Duitsland

3,8

4,2

4,4

Frankrijk

5,5

4,6

5,1

Nederland

4,1

4,1

4,3

Polen

2,6

3,1

3,2

Portugal2

n/a

n/a

n/a

Spanje

2,9

2,6

3,2

Ondernemingsgroep

3,9

3,8

4,0

1 De gegevens betreffende de juridisch zelfstandige ondernemingen van de ondernemingsgroep ALDI Nord in België en Luxemburg werden ter vereenvoudiging samengevat (zie “Onderwerp van het verslag”).
2 Geen betaald ziekteverzuim in Portugal (n/a = niet beschikbaar).

SDG

GRI

Verdere inhoud

Kernthema’s

Diversiteit & evenwicht werk-privé

In de negen Europese landen waar wij vertegenwoordigd zijn, werken mensen uit 117 verschillende landen. Deze diversiteit past bij ALDI Nord, want zij verrijkt onze samenwerking en weerspiegelt bovendien de diversiteit van onze klanten.

MEER
Management

Compliance

Wij richten ons handelen naar onze kernwaarden: eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar. Deze waarden beschrijven ook het compliance begrip van de ondernemingsgroep ALDI Nord.

MEER
Kernthema’s

Duurzame normen in de non-food-toeleveringsketen

Overal waar wij onze invloed kunnen doen gelden, nemen wij onze verantwoordelijkheid voor veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden en de naleving van milieunormen.

MEER
Highlights

Wat het betekent om een ALDI-medewerker te zijn

Eenvoudig, betrouwbaar, verantwoordelijk. Daarvoor staan we, in alles wat we doen en overal waar we zijn.

MEER
Kernthema’s

Klantbenadering & servicekwaliteit

Het vertrouwen van onze klanten is ons belangrijkste goed. Al meer dan 100 jaar richten wij ons aanbod en onze dienstverlening consequent op de behoeften van onze klanten.

MEER
Kernthema’s

Veiligheid op het werk & gezondheidsbescherming

Het behoort tot de identiteit van de regionale vestigingen van ALDI Nord om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de gezondheid en de veiligheid van de medewerkers op de werkplek.

MEER
Highlights

Engagement voor dierenwelzijn: goed resultaat in vergelijking met de sector

Wij weten dat er op het vlak van dierenwelzijn nog veel te doen is. Maar we zijn op goede weg: dat bevestigen twee actuele publicaties over het engagement voor dierenwelzijn in de levensmiddelenindustrie.

MEER
Kernthema’s

Aantrekkelijke werkgever

De ongeveer 69.000 medewerkers moeten er fier op kunnen zijn om bij ALDI Nord te werken. Daarvoor worden veilige werkomstandigheden, aantrekkelijke raamvoorwaarden en ontwikkelingsperspectieven op lange termijn geboden.

MEER
Kernthema’s

Voedselverspilling & afval

Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen. Afval beperken en voedselverspilling tegengaan, spelen daarbij voor ons als detailhandelaar een centrale rol.

MEER

00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

 

 

   

   

 

 

 

 

 

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch