[GRI 302/103-1/2, 305/103-1/2] Wij verbinden ons ertoe de gevolgen van onze handelsactiviteiten op het klimaat te verminderen. Reeds in 2015 hebben wij in onze CR-policy een eis geformuleerd om op een klimaatvriendelijke manier te handelen. In ons in 2018 goedgekeurde klimaatbeschermingsbeleid hebben we onszelf een ambitieuze klimaatdoelstelling opgelegd en creëren we een kader voor uitgebreide maatregelen. Op deze manier dragen we bij aan het behalen van de doelstellingen van het internationale Klimaatakkoord van Parijs* en aan de uitvoering van de 13de duurzaamheidsdoelstelling “Klimaatactie”, geformuleerd in de Agenda 2030 van de Verenigde Naties (United Nations – UN).
[GRI 302/103-2/3, 305/103-2/3] ALDI Nord heeft een duidelijke klimaatbeschermingsdoelstelling vooropgesteld: Wij verbinden ons ertoe onze broeikasgasemissies tegen 2021 in de hele ondernemingsgroep met 40 procent ten opzichte van 2015 te verlagen. Deze doelstelling geldt voor alle emissies die wij zelf veroorzaken bij onze bedrijfsactiviteiten (scope 1- en scope 2-emissies). Onze doelstellingen en maatregelen zijn in ons internationaal klimaatbeschermingsbeleid samengevat.
Onze klimaatstrategie is langetermijngericht en bestaat uit twee prioriteiten:
Onze klimaatbalans deelt onze broeikasgasemissies in volgens emissiebronnen en toont zo de uitgangspunten voor onze klimaatbeschermingsmaatregelen. Deze balans wordt opgemaakt conform de erkende normen van het Greenhouse Gas (GHG) Protocol en wordt door een auditeur gecontroleerd.
Om ervoor te zorgen dat klimaatbescherming in het hele bedrijf consequent wordt toegepast, moet het een economische factor worden. Daarom leggen wij in de loop van 2018 een interne prijs per ton CO2 vast. Deze prijs moet worden toegepast bij alle investeringsbeslissingen die betrekking hebben op emissies. Zo willen wij de klimaatbescherming in onze bedrijfsprocessen verankeren.
[GRI 302/103-2/3, 305/103-2/3] Voor de klimaatbescherming is de samenwerking en kennis van verschillende afdelingen vereist. Daarbij moet gegarandeerd worden dat wij snel en flexibel op nieuwe technologische ontwikkelingen en politieke randvoorwaarden kunnen reageren. Daarbij garanderen we dat alle betrokken afdelingen, vakdomeinen en expertenteams (CR, Immobiliën en Expansie, Koeltechniek, Logistiek) in een expertenpanel informatie met elkaar uitwisselen.
Ons internationaal klimaatbeschermingsbeleid creëert voor de hele ondernemingsgroep een kader voor onze klimaatbeschermingsmaatregelen. Dit beleid werd in het voorjaar van 2018 goedgekeurd.
Op wetgevingsgebied is vooral de verordening van de Europese Unie (EU) inzake gefluoreerde broeikasgassen relevant voor ons. Het doel van deze verordening is de verlaging van de emissies in de hele EU tegen 2030. Gefluoreerde broeikasgassen worden voornamelijk gegenereerd door de koeltechniek in het kader van onze bedrijfsactiviteiten.
[GRI 302/103-1/2, 305/103-1/2]
In het rapporteringsjaar 2017 hebben wij de ontwikkeling van de ALDI Nord-klimaatstrategie voltooid. In het kader van de ontwikkeling werden reeds uitgevoerde klimaatbeschermingsprojecten geanalyseerd en potentiële nieuwe maatregelen onderzocht. Het resultaat van de analyse is een breed pakket potentiële klimaatbeschermingsmaatregelen. De ALDI-vestigingen van een land beslissen aan de hand van individuele criteria met welke maatregelen ze hun nationale klimaatdoelstellingen het best kunnen bereiken.
Ongeveer één vierde van het stroomverbruik van een winkel wordt gebruikt voor de verlichting van de winkelruimte. In alle landen wordt sinds 2016 in nieuwe winkels ledverlichting geplaatst. Deze verlichting verbruikt tot 50 procent minder stroom dan de huidige verlichting. Sinds 2017 schakelen wij ook in onze bestaande winkels in de meeste landen de binnenverlichting volledig om naar ledverlichting, inclusief de verlichting van de koelinstallaties. Aangezien bij ledverlichting minder warmte ontstaat dan bij de andere verlichtingstypes, is er minder stroom nodig voor de koeling. In onze vernieuwde winkels verminderen we de behoefte aan kunstlicht door middel van vensters tot op de grond en verlichten wij de winkelruimte na sluitingstijd naar aanwezigheid. Ook voor de verlichting van de buitenvoorzieningen, parkings, magazijnen en bijgebouwen gebruiken we LED-technologie.
Een ander uitgangspunt voor meer klimaatbescherming in onze winkels is de koeltechniek. Diepgevroren producten worden in koffermodellen aangeboden, in onze nieuwe winkels ook in diepvrieskasten. Voor onze winkels in Duitsland worden bijvoorbeeld nog uitsluitend diepvrieskoffers met een natuurlijk koelmiddel aangekocht. Dankzij de regelbare compressoren en ledverlichting verbruiken ze tot 35 procent minder stroom dan gelijkaardige oudere modellen. Bij de diepvrieskasten wordt sinds 2017 de CO2-koeltechniek in de meeste nieuwe en vernieuwde winkels toegepast. De CO2-ventilatiesystemen in nieuwe gebouwen worden ook gebruikt voor verwarming. Ze recupereren de warmte die tijdens de koeling wordt opgewekt – evenals de warmte uit de afvoerlucht.
De nieuwe techniek wordt aangevuld door een uitgebreid beheer van energiegegevens. In Duitsland hebben wij in 2017 in al onze winkels en distributiecentra een systeem ingevoerd dat actuele gegevens over het energieverbruik verschaft. In Spanje hanteren we in 40 winkels een energiemanagementsysteem waarmee we het energieverbruik van de belangrijkste verbruikers digitaal registreren en centraal evalueren. In Nederland introduceren wij in 2018 een energiemanagementsysteem conform de norm ISO 50001.
De daling van zogenaamde lekken van koelmiddelen is een belangrijke bouwsteen van onze klimaatstrategie. Naast regelmatige lektesten hebben we in 2017 de nationale introductie van een digitaal monitoringsysteem in onze Duitse vestigingen afgerond. Het biedt een snel overzicht van alle koelsystemen door middel van gegevensverzameling en -analyse. In Frankrijk en Nederland werken we momenteel aan een nationale invoering van het systeem.
Tegelijkertijd vervangen wij de huidige koelmiddelen steeds meer door milieuvriendelijke alternatieven. Wij schakelen alle koel- en diepvriesinstallaties in Duitsland stap voor stap om naar het natuurlijke koelmiddel propaan (R290) dat heel weinig broeikasgassen uitstoot. In onze nieuwe CO2-koelsystemen wordt CO2 als koelmiddel gebruikt.
Tussen 2015 en 2017 hebben we de uitstoot door het verlies van koelmiddelen met 16 procent verminderd, namelijk met ongeveer 99.000 ton CO2-equivalenten.
Wij zijn van plan om de verlichting in onze Belgische en Duitse distributiecentra om te schakelen naar ledverlichting; in Denemarken is dit reeds gebeurd. Eind 2017 hadden wij in de hele ondernemingsgroep de verlichting in reeds 27 van de 73 distributiecentra aangepast; twee werden eind 2017 gesloten. Over het geheel genomen verwachten we dat door de omschakeling jaarlijks tot 3.000 ton CO2-emissies wordt uitgespaard. Bovendien onderzoeken we in de distributiecentra het gebruik van aan aanwezigheid aangepaste verlichting met bewegingsmelders en lichtsensoren.
De daken van talrijke winkels en distributiecentra zijn uitgerust met zonnepanelen. In 2017 hadden onze installaties reeds meer dan 32.000 kWp (kilowatt peak) opgewekt en meer dan 23.000 MWh stroom geproduceerd. Zo konden wij de uitstoot van ongeveer 6.600 ton CO2 vermijden. Het is de bedoeling om tegen 2021 een extra nominaal vermogen van meer dan 50.000 kWp te installeren. Alleen al bij ALDI Frankrijk zijn er 120 installaties voorzien. Bij ALDI België worden in 2018/2019 18 extra installaties aan de 40 reeds bestaande toegevoegd. Ook bij ALDI Portugal waren er eind 2017 reeds 16 fotovoltaïsche installaties geplaatst; tegen 2021 zal daar ongeveer 5.000 kWp extra installatiecapaciteit beschikbaar zijn.
Momenteel verbruiken wij ca. 70 procent van de opgewekte energie zelf, de rest komt in het stroomnet terecht. Wij willen het aandeel energie dat we zelf verbruiken, vergroten. Daarvoor testen wij het gebruik van opslagtechnologieën waarmee we de opgewekte stroom op een later tijdstip kunnen gebruiken. ALDI Nord Duitsland heeft al drie pilootwinkels uitgerust met een innovatief ijsopslagsysteem van het ESyCool green-project. In februari 2018 ontving onze projectpartner Viessmann de Duitse Innovatieprijs voor klimaat en milieu (IKU) 2017 in de categorie “Procesinnovaties voor de klimaatbescherming”. Na het voltooien van de testfase beslissen wij over de verdere uitvoering.
Ondanks de installatie van extra zonnepanelen zullen we de komende jaren het grootste deel van onze elektriciteit uit het net blijven halen. Om onze klimaatdoelstelling te bereiken, zijn we daarom van plan om tegen 2021 meer groene stroom aan te kopen. ALDI Nederland is in 2015 reeds volledig op groene stroom overgeschakeld. De stroom die ze in 2017 hebben aangekocht, werd volledig opgewekt via Europese windenergie. In 2017 hebben we daar ruim 40.000 ton CO2-equivalenten kunnen besparen. Op dit moment werken we strenge criteria uit voor de aankoop van groene stroom.
[GRI 302/103-2/3, 305/103-2/3] In ons klimaatbeschermingsbeleid hebben wij ons tot doel gesteld om tegen 2021 onze broeikasgasemissies met 40 procent te verlagen ten opzichte van 2015. Voor een efficiënte monitoring analyseren we regelmatig de projectvoortgang en verzamelen we de emissiegegevens van de volledige ondernemingsgroep. Deze worden door de CR-afdeling geanalyseerd en in het daartoe samengestelde expertenteam bestudeerd. Indien een maatregel niet het gewenste effect bereikt, worden nieuwe maatregelen besproken. Wij rapporteren regelmatig, zowel intern als extern, over de stand van zaken bij het behalen van onze klimaatdoelstelling in de hele ondernemingsgroep.
Pijler: behoud van natuurlijke hulpbronnen
Doelstelling |
Status |
Streefdatum |
Streefwaarde |
Bereik |
---|---|---|---|---|
De uitstoot van broeikasgassen tegen 2021 met 40% verminderen ten opzichte van het referentiejaar 2015 |
nieuw |
2021 |
-40 % t.o.v. 2015 |
ondernemingsgroep |
Ledverlichting invoeren in alle nieuwe winkels (binnen- en buitenverlichting) en de omschakeling van bestaande winkels en distributiecentra naar ledverlichting onderzoeken |
2019 (en voortdurend) |
100 % |
ondernemingsgroep |
|
Het aantal winkels met zonnepanelen verhogen |
voortdurend |
voortzetting en uitbreiding |
ondernemingsgroep |
|
Een concept ontwikkelen voor de registratie, analyse en reductie van de broeikasgasemissies |
2017 |
concept |
ondernemingsgroep |
|
Een concept ontwikkelen voor de introductie van een monitoring en ‑managementsysteem |
doel voor Duitsland bereikt |
2017 |
concept |
ondernemingsgroep |
De volledige certificering volgens ISO 50001 bereiken |
nieuw |
2018 |
100 % |
Nederland |
Het zelfgebruik van zelf opgewekte energie door zonnepanelen op winkels verhogen door een combinatie met gecombineerde koel- en verwarmingssystemen en door een vraaggerichte oriëntatie van de zonnepanelen |
voortdurend |
voortzetting en uitbreiding |
Duitsland |
|
Een uitgebreid, gedigitaliseerd monitoringsysteem voor koelsystemen invoeren om, door geoptimaliseerde lekbestendigheid en/of milieuvriendelijkere koelmiddelen, een verminderde uitstoot te bereiken |
voortdurend |
100 % |
Duitsland |
|
Een uitgebreid, gedigitaliseerd monitoringsysteem voor koelsystemen invoeren om, door geoptimaliseerde lekbestendigheid en/of milieuvriendelijkere koelmiddelen, een verminderde uitstoot te bereiken |
2017 |
100 % |
Nederland |
|
Alle koelkasten en diepvriezers stapsgewijs omschakelen naar het koelmiddel propaan (R290) met een zeer laag Global Warming Potential (GWP) |
voortdurend |
100 % |
Duitsland |
Direct energieverbruik in gebouwen en de logistiek, ingedeeld per land (in MWh)1
Het grootste deel van het directe energieverbruik is toe te schrijven aan het gebruik van aardgas voor de warmteproductie alsook van diesel als motorbrandstof in de logistiek. Ten opzichte van 2016 is het totale verbruik licht gedaald.
2015 |
20162 |
20171 |
|
---|---|---|---|
België/Luxemburg3 |
108.941 |
109.576 |
111.286 |
Denemarken |
20.962 |
20.692 |
19.766 |
Duitsland |
386.112 |
402.431 |
397.002 |
Frankrijk |
149.429 |
143.479 |
147.787 |
Nederland |
84.156 |
86.055 |
80.058 |
Polen |
12.896 |
14.905 |
16.639 |
Portugal |
1.013 |
1.084 |
1.206 |
Spanje |
4.177 |
4.449 |
4.731 |
Ondernemingsgroep |
767.686 |
782.671 |
778.475 |
1 De gegevens zijn gedeeltelijk gebaseerd op prognoses.
2 Door latere toevoegingen aan de cijfers van 2016 verschillen de cijfers van het huidige en het vorige rapport gedeeltelijk van elkaar.
3 De gegevens betreffende de juridisch zelfstandige ondernemingen van de ondernemingsgroep ALDI Nord in België en Luxemburg werden ter vereenvoudiging samengevat (zie “Onderwerp van het verslag”).
Direct energieverbruik in gebouwen en de logistiek, ingedeeld volgens energiebronnen (in MWh)1
2015 |
2016 |
2017 |
|
---|---|---|---|
Aardgas |
418.129 |
429.621 |
418.921 |
Stookolie |
27.589 |
25.321 |
25.509 |
Biogas |
154 |
89 |
67 |
Diesel (incl. dieselgeneratoren) |
321.314 |
327.163 |
333.492 |
Benzine (l) |
66 |
26 |
18 |
Vloeibaar gas |
434 |
451 |
466 |
1 De gegevens zijn gedeeltelijk gebaseerd op prognoses.
Stroomverbruik en verbruik bij stadsverwarming (in MWh)1
Het stroomverbruik van onze vestigingen is met bijna 990 GWh voor het grootste deel van de energiebehoefte verantwoordelijk. Het verbruik is met ca. zes procent nauwelijks gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging is toe te schrijven aan onder andere langere openingstijden en aan het feit dat de winkels met extra koelinstallaties en bakautomaten zijn uitgerust.
2015 |
20162 |
2017 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Totaal |
Stroom |
Stads-verwarming |
Totaal |
Stroom |
Stads-verwarming |
Totaal |
Stroom |
Stads-verwarming |
|
België/Luxemburg3 |
88.411 |
88.411 |
– |
89.559 |
89.559 |
– |
101.354 |
101.354 |
– |
Denemarken |
50.569 |
39.659 |
10.910 |
51.141 |
39.739 |
11.402 |
50.470 |
39.855 |
10.615 |
Duitsland |
451.014 |
433.393 |
17.621 |
463.361 |
445.897 |
17.464 |
472.279 |
454.553 |
17.726 |
Frankrijk |
177.762 |
177.762 |
– |
167.805 |
167.805 |
– |
180.752 |
180.752 |
– |
Nederland |
79.780 |
78.779 |
1.001 |
82.177 |
81.077 |
1.100 |
84.669 |
83.716 |
953 |
Polen |
17.394 |
16.110 |
1.284 |
20.429 |
18.606 |
1.823 |
25.335 |
22.173 |
3.162 |
Portugal |
14.113 |
14.113 |
– |
14.884 |
14.884 |
– |
17.720 |
17.720 |
– |
Spanje |
79.694 |
79.694 |
– |
79.070 |
79.070 |
– |
89.029 |
89.029 |
– |
Ondernemingsgroep |
958.737 |
927.921 |
30.816 |
968.426 |
936.637 |
31.789 |
1.021.608 |
989.152 |
32.456 |
1 De gegevens zijn gedeeltelijk gebaseerd op prognoses.
2 Door latere toevoegingen aan de cijfers van 2016 verschillen de cijfers van het huidige en het vorige rapport gedeeltelijk van elkaar.
3 De gegevens betreffende de juridisch zelfstandige ondernemingen van de ondernemingsgroep ALDI Nord in België en Luxemburg werden ter vereenvoudiging samengevat (zie “Onderwerp van het verslag”).
Broeikasgasemissies scope 1 en 2 (in ton CO2-equivalenten)
De broeikasgasemissies werden op basis van het energie- en brandstofverbruik alsook van het verlies van koelmiddelen bepaald. De berekening is uitgevoerd conform de eisen van het Greenhouse Gas (GHG) Protocol (Broeikasgassenprotocol) op basis van de DEFRA- of GEMIS-emissiefactoren voor de emissies van de stadsverwarming. Conform het GHG-protocol wordt een aparte berekening van de scope-2-emissies uit stroomverbruik volgens plaats- en marktgebaseerde emissiefactoren uitgevoerd. Terwijl de plaatsgebaseerde methode gericht is op de factoren voor een bepaalde geografische regio (bijvoorbeeld een land), wordt voor de marktgebaseerde factoren – indien mogelijk – een individuele stroommix van een bedrijf gebruikt via de effectieve emissies van de energieproducent. De berekening van de plaatsgebaseerde broeikasgasemissies is gebaseerd op de factoren van het International Energy Agency (IEA).
2015 |
2016 |
2017 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Scope 11 |
Scope 22 |
Scope 22 |
Scope 11 |
Scope 22, 3 |
Scope 22, 3 |
Scope 11 |
Scope 22 “plaatsgebaseerd” |
Scope 22 |
|
België/Luxemburg4 |
42.096 |
17.782 |
15.781 |
40.328 |
18.656 |
13.246 |
38.639 |
22.674 |
14.859 |
Denemarken |
11.104 |
13.241 |
8.973 |
10.466 |
11.372 |
10.914 |
14.942 |
8.119 |
10.859 |
Duitsland |
120.089 |
214.793 |
262.533 |
110.178 |
211.664 |
38.301 |
108.069 |
203.918 |
223.790 |
Frankrijk |
74.861 |
11.350 |
2.666 |
75.277 |
6.863 |
6.276 |
67.101 |
8.364 |
6.756 |
Nederland |
31.253 |
35.044 |
72 |
29.802 |
38.393 |
143 |
28.147 |
40.984 |
124 |
Polen |
3.940 |
12.866 |
13.488 |
5.501 |
14.688 |
15.185 |
6.931 |
17.295 |
18.441 |
Portugal |
1.529 |
3.964 |
6.180 |
2.817 |
3.793 |
4.334 |
5.728 |
5.695 |
5.080 |
Spanje |
12.239 |
19.467 |
30.218 |
12.267 |
20.096 |
26.774 |
10.980 |
25.718 |
29.854 |
Ondernemingsgroep |
297.111 |
328.507 |
339.911 |
286.636 |
325.525 |
115.173 |
280.537 |
332.767 |
309.763 |
1 Scope 1: emissies uit direct energieverbruik van gebouwen, brandstofverbruik van de logistiek en koelmiddelenverlies.
2 Scope 2: emissies uit stroomverbruik en verbruik bij stadsverwarming met een indeling volgens plaats- en marktgebaseerde emissies.
3 Door latere toevoegingen aan de cijfers van 2016 verschillen de cijfers van het huidige en het vorige rapport gedeeltelijk van elkaar.
4 De gegevens betreffende de juridisch zelfstandige ondernemingen van de ondernemingsgroep ALDI Nord in België en Luxemburg werden ter vereenvoudiging samengevat (zie “Onderwerp van het verslag").
Totale hoeveelheid broeikasgasemissies scope 1 en 2 volgens bronnen (in procent, op basis van plaatsgebaseerde emissies)
Geïnstalleerd vermogen van zonnepanelen (in kWp)
2015 |
2016 |
2017 |
|
---|---|---|---|
België/Luxemburg1 |
438 |
1.095 |
2.594 |
Denemarken |
35 |
45 |
45 |
Duitsland |
11.526 |
19.537 |
26.708 |
Frankrijk |
– |
– |
273 |
Nederland |
149 |
149 |
209 |
Polen |
– |
– |
– |
Portugal |
866 |
990 |
1.466 |
Spanje |
732 |
804 |
850 |
Ondernemingsgroep |
13.746 |
22.620 |
32.145 |
1 De gegevens betreffende de juridisch zelfstandige ondernemingen van de ondernemingsgroep ALDI Nord in België en Luxemburg werden ter vereenvoudiging samengevat (zie “Onderwerp van het verslag”).
Stroom opgewekt via zonnepanelen en eigen verbruik (in MWh)
2015 |
2016 |
2017 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|
Opgewekte stroom |
Eigen verbruik |
Opgewekte stroom |
Eigen verbruik |
Opgewekte stroom |
Eigen verbruik |
|
België/Luxemburg1 |
275 |
251 |
815 |
659 |
1.809 |
1.629 |
Denemarken |
10 |
10 |
47 |
47 |
41 |
29 |
Duitsland |
7.498 |
4.575 |
13.445 |
8.752 |
18.261 |
11.967 |
Frankrijk |
– |
– |
– |
– |
125 |
102 |
Nederland |
150 |
115 |
156 |
124 |
156 |
123 |
Polen |
– |
– |
– |
– |
– |
– |
Portugal |
25 |
25 |
1.085 |
864 |
1.537 |
1.285 |
Spanje |
205 |
174 |
391 |
321 |
1.224 |
1.224 |
Ondernemingsgroep |
8.163 |
5.150 |
15.939 |
10.767 |
23.153 |
16.359 |
1 De gegevens betreffende de juridisch zelfstandige ondernemingen van de ondernemingsgroep ALDI Nord in België en Luxemburg werden ter vereenvoudiging samengevat (zie “Onderwerp van het verslag”).
* Klimaatakkoord van Parijs
Het klimaatakkoord van Parijs is een overeenkomst tussen de 195 lidstaten van het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (UNFCCC). Het werd op 12 december 2015 goedgekeurd op de Klimaatconferentie van de VN in Parijs en beoogt de beperking van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde tot onder de 2°C ten opzichte van pre-industriële niveaus.