Bio is veel meer dan het kleine groen-witte logo op het product. Achter dat logo schuilt de gepassioneerde inzet van producenten en leveranciers voor milieuvriendelijk geteelde levensmiddelen van uitstekende kwaliteit. En dat is ook het geval bij de kromme, gele vrucht.
Europeanen eten ongeveer acht kilo bananen per jaar. De banaan is één van de oudste cultuurgewassen van de wereld en één van de belangrijkste handelsproducten. Ondanks dit succesverhaal brengt de bananenteelt verschillende ecologische en sociale uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld in verband met het gebruik van pesticiden of de arbeidsvoorwaarden op de plantages. ALDI Nord is één van de grootste internationale bananenhandelaars. Sinds 2017 worden in de Deense, Duitse en Belgische winkels uitsluitend Fairtrade-biobananen of Rainforest Alliance-gecertificeerde bananen verkocht. Vooral biobananen spelen in de ondernemingsgroep een steeds belangrijkere rol.
EU-Bio, Rainforest Alliance & co: wegwijs in de labeljungle
Duurzaamheidslabels: ze bestaan in alle vormen en kleuren. Ze helpen consumenten om bewuste keuzes te maken bij hun aankopen, wat volgens ons erg zinvol is. Wij gebruiken dan ook, al naargelang van de productcategorie, verschillende labels om onze producten te etiketteren. Die verschillen van land tot land: in sommige landen vinden klanten ook speciale nationale labels op de producten. Wat ze allemaal gemeen hebben? Producenten of leveranciers die die labels op hun producten willen plaatsen, moeten in de regel een uitgebreid certificeringsproces doorlopen. Het loont om de labels in detail te bekijken en zo te weten te komen voor welke criteria de verschillende labels staan.
De reis van een banaan is lang. Of hij later het EU Bio- en het Fairtrade-label mag dragen, wordt al helemaal in het begin beslist. En voor alle fasen van de toeleveringsketen geldt dat bioproducten en conventionele grondstoffen strikt gescheiden moeten worden. Bovendien moet op elk tijdstip kunnen worden nagegaan waar de bananen vandaan komen; dat geldt voor alle bananen en normen.
Het begint in Zuid- en Midden-Amerika: terwijl onze biobananen met Fairtrade-label onder andere in Peru worden geteeld, komen onze Rainforest Alliance-gecertificeerde bananen overwegend uit Honduras, Ecuador en Costa Rica. Daar groeien ze in een tropisch klimaat aan metershoge planten. Het duurt ongeveer drie maanden tot de vrucht rijp is. Al bij de teelt stellen zich verschillende uitdagingen. Daartoe behoren lonen die in het levensonderhoud kunnen voorzien, rechten van arbeiders, het gebruik van pesticiden ter bestrijding van ongedierte, het behoud van de biodiversiteit en de traceerbaarheid van de producten. Om tegemoet te komen aan de hoge eisen van de Europese wetgeving omtrent bio, mogen producenten geen chemische pesticiden of meststoffen gebruiken en moeten ze letten op een optimale wisselteelt.
Na de oogst en vóór het transport worden de bananen in het verpakkingsstation voorbereid op hun grote reis en doorlopen ze een grondige kwaliteitscontrole. Daarvoor worden de vruchten verdeeld in zogenaamde clusters van elk vier tot acht bananen. De bananen worden gewassen, krijgen de gepaste etiketten en labels, worden in dozen verpakt en naar de haven getransporteerd.
42 dagen
Het transport van Zuid-Amerika naar Europa duurt tot 42 dagen.
Na vier tot zes weken komen de bananen in koelschepen aan op hun bestemming. De lage temperatuur op de schepen is belangrijk. Die verhindert dat de nog groene vruchten te snel rijpen. Ook in deze fase moet worden voldaan aan de eisen van het EU Biolabel. Dat wil o.a. zeggen dat de biobananen moeten worden gescheiden van conventioneel geproduceerde producten.
Van groen tot geel: in deze fase krijgen de bananen hun karakteristieke kleur. Dat gebeurt over een periode van vier tot acht dagen in grote rijpkamers – uiterst nauwkeurig gecontroleerd door de rijpmeester. Om het rijpingsproces op gang te brengen, wordt ethyleen gebruikt – een natuurlijk gas dat de vruchten in geringe hoeveelheden ook zelf produceren. Onze leveranciers transporteren de bananen vervolgens naar onze distributiecentra. Vanaf nu zijn wij bevoegd voor de verdere weg van de bananen.
In onze distributiecentra onderwerpen ALDI-medewerkers en externe controleurs de binnengekomen producten nog eens aan een grondige kwaliteitscheck.
Aangekomen in de winkel volgt er nog een kwaliteitscontrole door onze medewerkers. Dan vinden de bananen eindelijk hun plaats in de winkelrekken. Traceerbaarheid is bij alle groenten- en fruitproducten verzekerd door de GLOBALG.A.P.-certificering. Daarvoor moet u enkel het GGN-nummer op de verpakking invoeren in de onlinedatabank van GLOBALG.A.P.
Nu is het genieten – al naargelang persoonlijke voorkeuren nog lichtjes groen of al volledig geel. Tip: indien de bananen thuis nog moeten narijpen, legt u ze best naast een paar appelen. Die produceren bijzonder veel van het rijpingsgas ethyleen.
De bananen rijpen
4 tot 8
dagen in de rijpkamers, van groen tot geel.
Nationale biolabels
Naast het EU Biolabel gebruiken we nog andere labels, zoals het Deense Ø-label dat groot aanzien geniet bij de bevolking.