1. Startpagina
  2. Highlights
  3. Zinvolle etikettering

Wat maakt bananen bio?

Zinvolle etikettering – Duurzaamheid bij ALDI Nord

Bio is veel meer dan het kleine groen-witte logo op het product. Achter dat logo schuilt de gepassioneerde inzet van producenten en leveranciers voor milieuvriendelijk geteelde levensmiddelen van uitstekende kwaliteit. En dat is ook het geval bij de kromme, gele vrucht.

Europeanen eten ongeveer acht kilo bananen per jaar. De banaan is één van de oudste cultuurgewassen van de wereld en één van de belangrijkste handelsproducten. Ondanks dit succesverhaal brengt de bananenteelt verschillende ecologische en sociale uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld in verband met het gebruik van pesticiden of de arbeidsvoorwaarden op de plantages. ALDI Nord is één van de grootste internationale bananenhandelaars. Sinds 2017 worden in de Deense, Duitse en Belgische winkels uitsluitend Fairtrade-biobananen of Rainforest Alliance-gecertificeerde bananen verkocht. Vooral biobananen spelen in de ondernemingsgroep een steeds belangrijkere rol.

biobananen – Duurzaamheid bij ALDI Nord

EU-Bio, Rainforest Alliance & co: wegwijs in de labeljungle

Duurzaamheidslabels: ze bestaan in alle vormen en kleuren. Ze helpen consumenten om bewuste keuzes te maken bij hun aankopen, wat volgens ons erg zinvol is. Wij gebruiken dan ook, al naargelang van de productcategorie, verschillende labels om onze producten te etiketteren. Die verschillen van land tot land: in sommige landen vinden klanten ook speciale nationale labels op de producten. Wat ze allemaal gemeen hebben? Producenten of leveranciers die die labels op hun producten willen plaatsen, moeten in de regel een uitgebreid certificeringsproces doorlopen. Het loont om de labels in detail te bekijken en zo te weten te komen voor welke criteria de verschillende labels staan.

Van Zuid- en Midden-Amerika naar de rest van de wereld: het handelsparcours van biobananen

De reis van een banaan is lang. Of hij later het EU Bio- en het Fairtrade-label mag dragen, wordt al helemaal in het begin beslist. En voor alle fasen van de toeleveringsketen geldt dat bioproducten en conventionele grondstoffen strikt gescheiden moeten worden. Bovendien moet op elk tijdstip kunnen worden nagegaan waar de bananen vandaan komen; dat geldt voor alle bananen en normen.

bananenplant met vruchten – Duurzaamheid bij ALDI Nord

Teelt

Het begint in Zuid- en Midden-Amerika: terwijl onze biobananen met Fairtrade-label onder andere in Peru worden geteeld, komen onze Rainforest Alliance-gecertificeerde bananen overwegend uit Honduras, Ecuador en Costa Rica. Daar groeien ze in een tropisch klimaat aan metershoge planten. Het duurt ongeveer drie maanden tot de vrucht rijp is. Al bij de teelt stellen zich verschillende uitdagingen. Daartoe behoren lonen die in het levensonderhoud kunnen voorzien, rechten van arbeiders, het gebruik van pesticiden ter bestrijding van ongedierte, het behoud van de biodiversiteit en de traceerbaarheid van de producten. Om tegemoet te komen aan de hoge eisen van de Europese wetgeving omtrent bio, mogen producenten geen chemische pesticiden of meststoffen gebruiken en moeten ze letten op een optimale wisselteelt.

Verpakkingsstation

Na de oogst en vóór het transport worden de bananen in het verpakkingsstation voorbereid op hun grote reis en doorlopen ze een grondige kwaliteitscontrole. Daarvoor worden de vruchten verdeeld in zogenaamde clusters van elk vier tot acht bananen. De bananen worden gewassen, krijgen de gepaste etiketten en labels, worden in dozen verpakt en naar de haven getransporteerd.

42 dagen

Het transport van Zuid-Amerika naar Europa duurt tot 42 dagen.

Verscheping

Na vier tot zes weken komen de bananen in koelschepen aan op hun bestemming. De lage temperatuur op de schepen is belangrijk. Die verhindert dat de nog groene vruchten te snel rijpen. Ook in deze fase moet worden voldaan aan de eisen van het EU Biolabel. Dat wil o.a. zeggen dat de biobananen moeten worden gescheiden van conventioneel geproduceerde producten.

vrachtschip op zee – Duurzaamheid bij ALDI Nord
rijpe bananen – Duurzaamheid bij ALDI Nord

Rijping en leveranciers

Van groen tot geel: in deze fase krijgen de bananen hun karakteristieke kleur. Dat gebeurt over een periode van vier tot acht dagen in grote rijpkamers – uiterst nauwkeurig gecontroleerd door de rijpmeester. Om het rijpingsproces op gang te brengen, wordt ethyleen gebruikt – een natuurlijk gas dat de vruchten in geringe hoeveelheden ook zelf produceren. Onze leveranciers transporteren de bananen vervolgens naar onze distributiecentra. Vanaf nu zijn wij bevoegd voor de verdere weg van de bananen.

Distributiecentrum

In onze distributiecentra onderwerpen ALDI-medewerkers en externe controleurs de binnengekomen producten nog eens aan een grondige kwaliteitscheck.

inspecteur controleert bananen in het distributiecentrum – Duurzaamheid bij ALDI Nord
verpakte bananen in de winkel – Duurzaamheid bij ALDI Nord

Winkel

Aangekomen in de winkel volgt er nog een kwaliteitscontrole door onze medewerkers. Dan vinden de bananen eindelijk hun plaats in de winkelrekken. Traceerbaarheid is bij alle groenten- en fruitproducten verzekerd door de GLOBALG.A.P.-certificering. Daarvoor moet u enkel het GGN-nummer op de verpakking invoeren in de onlinedatabank van GLOBALG.A.P.

Thuis

Nu is het genieten – al naargelang persoonlijke voorkeuren nog lichtjes groen of al volledig geel. Tip: indien de bananen thuis nog moeten narijpen, legt u ze best naast een paar appelen. Die produceren bijzonder veel van het rijpingsgas ethyleen.

De bananen rijpen

4 tot 8

dagen in de rijpkamers, van groen tot geel.

Nationale biolabels

Naast het EU Biolabel gebruiken we nog andere labels, zoals het Deense Ø-label dat groot aanzien geniet bij de bevolking.

Ø-label Denemarken – Duurzaamheid bij ALDI Nord

SDG

GRI

Verdere inhoud

Kernthema’s

Diversiteit & evenwicht werk-privé

In de negen Europese landen waar wij vertegenwoordigd zijn, werken mensen uit 117 verschillende landen. Deze diversiteit past bij ALDI Nord, want zij verrijkt onze samenwerking en weerspiegelt bovendien de diversiteit van onze klanten.

MEER
Management

Compliance

Wij richten ons handelen naar onze kernwaarden: eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar. Deze waarden beschrijven ook het compliance begrip van de ondernemingsgroep ALDI Nord.

MEER
Kernthema’s

Duurzame normen in de non-food-toeleveringsketen

Overal waar wij onze invloed kunnen doen gelden, nemen wij onze verantwoordelijkheid voor veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden en de naleving van milieunormen.

MEER
HIGHLIGHTS

Wat het betekent om een ALDI-medewerker te zijn

Eenvoudig, betrouwbaar, verantwoordelijk. Daarvoor staan we, in alles wat we doen en overal waar we zijn.

MEER
Kernthema’s

Klantbenadering & servicekwaliteit

Het vertrouwen van onze klanten is ons belangrijkste goed. Al meer dan 100 jaar richten wij ons aanbod en onze dienstverlening consequent op de behoeften van onze klanten.

MEER
Kernthema’s

Veiligheid op het werk & gezondheidsbescherming

Het behoort tot de identiteit van de regionale vestigingen van ALDI Nord om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de gezondheid en de veiligheid van de medewerkers op de werkplek.

MEER
Highlights

Engagement voor dierenwelzijn: goed resultaat in vergelijking met de sector

Wij weten dat er op het vlak van dierenwelzijn nog veel te doen is. Maar we zijn op goede weg: dat bevestigen twee actuele publicaties over het engagement voor dierenwelzijn in de levensmiddelenindustrie.

MEER
Kernthema’s

Aantrekkelijke werkgever

De ongeveer 69.000 medewerkers moeten er fier op kunnen zijn om bij ALDI Nord te werken. Daarvoor worden veilige werkomstandigheden, aantrekkelijke raamvoorwaarden en ontwikkelingsperspectieven op lange termijn geboden.

MEER
Kernthema’s

Voedselverspilling & afval

Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen. Afval beperken en voedselverspilling tegengaan, spelen daarbij voor ons als detailhandelaar een centrale rol.

MEER

00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

 

 

   

   

 

 

 

 

 

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch