1. Startpagina
  2. Tips en receptjes voor je baby’s eerste vaste hapjes.

Tips en receptjes voor je baby’s eerste vaste hapjes.

Bebino-recepten_header

De eerste hapjes vaste voeding: zo wordt het een succes

Je baby is in de eerste maanden flink gegroeid door borstvoeding en/of flesvoeding. Tussen de vierde en de zesde maand zie je een interessante ontwikkeling. Je merkt dat je kleintje bewuste bewegingen en smakkende geluidjes met het mondje begint te maken. Daardoor is dit de ideale startperiode om de eerste gepureerde voeding te gaan geven: het fruitpapje of groentepapje. Het maakt geen verschil waarmee je start.

Je kunt dus eventueel voor de zesde maand geleidelijk beginnen met vaste voeding. Daarna is dat een must. Alleen borst- of flesvoeding is dan niet meer genoeg. Vaste voeding is even wennen voor ouder en baby maar met deze lekkere recepten en wat tips lukt het zeker.

Wat is belangrijk bij de keuze van fruitpapjes en groentepapjes? 

De eerste hapjes vaste voeding zijn best spannend. Daarom is de keuze van fruit en groente zo belangrijk. We geven je deze vier tips mee. Hieronder zie je ook een tabel welk fruit op welke leeftijd geschikt is. En nu smullen maar! 

Zacht, rijp en vers. Het fruitpapje moet makkelijk te eten zijn. Kies daarom voor fruit met een zachte structuur. Let erop dat het rijp is en goed ontveld zodat er geen kleine stukjes in blijven zitten. En dat het vers moet zijn, dat spreekt voor zich.

Licht verteerbare groente. Het maagje van je baby moet nog wennen aan vast voedsel dus kies je best 'zachte' (gekookte of gestoomde) groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen of tomaat. Bereid het vers en warm het niet opnieuw op.

Afwisseling smaakt. Je kleintje leert zo verschillende smaken ontdekken. Bovendien krijgt het alle vitaminen binnen. De klassieker appel-sinaasappel-banaan geef je dus best niet elke dag. Kiwi's, sinaasappelen en mandarijntjes zijn vitamine C-bommetjes. Appelen, peren, bananen en mango's bevatten dan weer veel vezels.

Probeer ook één fruitsoort als hapje. Dan weet je meteen wat je baby lekker vindt of helemaal niet lust. Het voordeel: je ontwikkelt hierdoor zijn of haar smaakzin. Doe het wel enkele dagen na elkaar zodat je kleintje aan een bepaalde smaak kan wennen. 

Vanaf 4 maanden    
-        Appel, banaan, citroen, kiwi, sinaasappel, mango, peer, nectarine, pompelmoes,                        pruim, mandarijn, meloen, perzik…
-        Sla, spinazie, witloof, wortelen, bloemkool, courgette, tomaten… 
Vanaf 6 maanden    
-        Aardbei, abrikoos, braambes, framboos, lychee, sharonvrucht, rabarber,
          stervrucht, vijg, papaja, passievrucht…
-        Champignons, bonen…   
Vanaf 8 maanden    
-        Granaatappel
-        Asperges, bleekselder, komkommer...   
Vanaf 12 maanden    
-        Ananas, druif, kers, kruisbes, blauwe bes, rode bes, veenbes…
-        Radijzen, kolen, maïs, paprika…
varia

Vlees, vis en ei: wanneer mag je die geven? 

In principe kun je al vanaf de zesde maand vlees, vis, ei of een plantaardige eiwitbron toevoegen. Je baby heeft namelijk steeds meer behoefte aan ijzer en energie. Maar je hoeft zeker geen grote hoeveelheden te geven. Eén eetlepel mager vlees (rauw gewogen) is al genoeg. Geef je vis dan is 20 gram per keer perfect. Kies je voor ei - één keer per week - dan is een half ei voldoende. 

Wat geef je beter niet? 

Alles wat rauw is (filet américain, gerookte zalm, kaas van rauwe melk) is af te raden voor baby's tot 1 jaar. Er kunnen bacteriën in zitten waar ze ziek van kunnen worden. Gewone kaas en vette smeerkaas vermijd je best. Het bevat veel verzadigd vet en zout, en dat is niet goed voor de nieren. Ook met honing wacht je best nog even. Die kan besmet zijn met een bacterie waar je baby ziek van kan worden. Uiteraard geef je beter geen zuiveldrankjes en kinderdessertjes omdat die vaak erg gesuikerd zijn. 

Met deze recepten wordt de eerste vaste voeding meteen smullen! 

fruithap_classic

Fruithap Classic

-     Bioknabbelkoekjes voor baby’s MILVILLE BIO® (vanaf 6 maanden!) 
-     Appel (geraspt)    
-     Banaan (geplet) 
-     Sinaasappel (sap)    

We zijn er allemaal groot mee geworden dus deze klassieker is ook voor jouw baby een succesrecept. Voor 150 gram van deze fruithap 'Classic' neem je 1/4 deel glutenvrije bioknabbelkoekjes, 1/4 deel  fijn geraspte appel, 1/4 deel goed geplette (rijpe) banaan en 1/4 deel vers geperst sinaasappelsap. Ofwel elk ingrediënt zo'n 35 tot 40 gram.

Weetje: de koekjes hoef je niet elke dag te geven. Als je baby straks stukjes fruit krijgt, zal hij of zij er anders automatisch een koekje bij willen. 

recept 2

Fruithap Exotic Mango    

-     Mango    
-     Banaan (geplet) 
-     Sinaasappel (sap)  
-     Bioknabbelkoekjes voor baby’s MILVILLE BIO® (vanaf 6 maanden!) 

Mango is voor baby's een echte smaakmaker. Bovendien zit dit fruit vol goede dingen: veel vezels en vitamine A, B en C maar ook calcium, magnesium en ijzer. Je maakt deze exotische versie in 1-2-3 klaar. Doe de banaan in plakjes en schil de mango. Tip: de pit gaat er makkelijk uit als je de mango doormidden snijdt langs beide kanten van de pit. Er mag een scheutje sinaasappel bij om het lekker smeuïg te maken met de koekjes. Voor de eerste etertjes pureer je alles, als ze meer ervaring hebben plet je alles fijn met een vork.     

recept 3

Zachte groentepuree met broccoli en bloemkool

-     Broccoli    
-     Bloemkool 
-     Aardappelen 
-     Plantaardige olie zoals Bio-olijfolie EL CULTIVADOR BIO®   

Je kunt in plaats van een fruithapje ook starten met een groentehapje. Een mix van broccoli en bloemkool bijvoorbeeld valt bij baby's meestal in de smaak. Je mag er zelfs een lepel vetstof in doen voor extra energie. Bio-olijfolie is een prima keuze.

Kook de roosjes van de groenten goed zodat er niet teveel vezelige stukjes in zitten. Ook hier pureer je broccoli, bloemkool en aardappelen - en eventueel de olie - voor de eerste etertjes. Zout of kruiden zijn voor deze heerlijke puree uiteraard niet nodig. 

recept 4

Zoete aardappel met appelpuree 

-     Zoete aardappel    
-     Appel 
-     Mineraalwater ROCHEVAL® (geschikt voor babyvoeding) OF kookvocht (= vitaminen blijven beter behouden wanneer je kookvocht gebruikt)    

Creatief met vaste babyvoeding? Dan heb je hier een mooi recept. Deze combinatie van twee lichte ingrediënten - een zoete aardappel en een appel - zal 'zoet' naar binnen gaan. Schil de aardappel en de appel. Je kunt ze stomen of koken. Doe eerst de zoete aardappel en 5 minuten later de appel - die is sneller gaar. Kook of stoom alles mooi zacht. Voeg er wat kookvocht aan toe en maak er een puree van. En óf dat zal smaken!     

button
Herinnering voor
Foutmelding Er is helaas een fout opgetreden. Probeer het later nogmaals.

Wil je een melding ontvangen als het artikel beschikbaar is?

Datumselectie

Dag van herinnering
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Aanbiedingsdag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ter info
  • Om onze gratis herinneringsservice te kunnen gebruiken, moet je je bij eerste gebruik authentificeren.
  • Dat gaat als volgt: geef je e-mailadres en/of gsm-nummer in en klik op "Herinnering activeren". Afhankelijk van de gekozen service (e-mail, sms) zal je een activeringslink ontvangen op je toestel. Klik op de link om de herinneringsservice te activeren. Je hoeft je maar één keer te authentificeren.
  • Vul minstens alle velden met een * in.
  • Om dit formulier te kunnen verzenden, moet je de acceptatie van cookies activeren in de veiligheidsinstellingen van je browser. Sms-berichten kunnen enkel naar het Belgische mobiele netwerk verzonden worden. De herinnering kan alleen worden verzonden als de geselecteerde datum in de toekomst ligt en je jouw e-mailadres of mobiele telefoonnummer met succes hebt geverifieerd.
  • Je e-mailadres en mobiele telefoonnummer worden opgeslagen voor verzendingsdoeleinden (voor het verzenden van de herinnering voor een geselecteerd artikel) en voor authenticatiedoeleinden voor toekomstige herinneringen in het kader van deze dienst. Je kan je afmelden of je gegevens laten verwijderen via de pagina "Afmelden voor herinngeringsservice". De herinneringsservice mag enkel gebruikt worden als je zelf de ontvanger van de herinneringen bent.

Dit aanbod is al beschikbaar in de winkel. De herinneringsfunctie werd om die reden niet geactiveerd.

Let erop dat onze aanbiedingen in tegenstelling tot het vast assortiment in beperkte aantallen verkocht worden. Om die reden is het mogelijk dat ze al zijn uitverkocht in de voormiddag op de eerste actiedag.

Herinnering geactiveerd!

Herinneringsbevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time}.

Bevestiging emailadres

Bevestiging telefoonnummer

Bevestiging emailadres en telefoonnummer

We sturen je nog een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik aub op de link in de e-mail. Als de bevestigingspagina niet opent, kopieer dan de link en plak die in je browser.

We sturen je ook een bericht via sms om je telefoonnummer te bevestigen. Surf aub naar de link in het bericht.

We sturen je een bericht per e-mail en per sms om je e-mailadres en telefoonnummer te bevestigen. Klik aub op de link in het bericht.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch